Valencia hoopt in de geest van Benítez uit diep dal te klimmen

Reacties

Het in sportieve crisis verkerende Valencia ontvangt Sevilla in de 32ste speelronde van de Primera División. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op het duel in Mestalla (zondagmiddag, 16.00 uur).

Valencia hoopt in de geest van Benítez uit diep dal te klimmen

Kijkend naar het Valencia van nu lijkt het een eeuwigheid geleden dat te midden van de duizelingwekkend steile tribunes van Mestalla misschien wel het beste voetbal van Spanje werd gespeeld. De gedachten gaan terug naar het seizoen 2003/04. Spelers als Roberto Ayala, Carlos Marchena en Mauricio Pellegrino bewaakten de poorten richting het doel van Santiago Cañizares. Rubén Baraja en David Albelda vormden het kloppende hart van de ploeg. Pablo Aimar was het creatieve brein, Vicente zorgde voor snelheid en Mista maakte van scoren zijn handelsmerk. De landstitel ging naar Valencia.

Terugdenken aan het verleden, hoe verleidelijk ook, heeft momenteel geen enkele zin voor Valencia. Het vizier is gericht op de komende zeven competitiewedstrijden. Titelambities spelen zelfs geen rol in de stoutste dromen van Los Che. Slechts vier thuisoverwinningen, een magere productie van 34 goals en vooral veel onrust. Het draagt allemaal bij aan de huidige vijftiende plaats die Valencia inneemt in de Primera División.

Eind november was het moment waar veel Valencia-fans op hoopten eindelijk daar. Nuno Espirito Santo nam afscheid als hoofdtrainer. De Portugees werd door de achterban gezien als een vooruitgeschoven pion van spelersmakelaar Jorge Mendes, die de Spaanse traditieclub heeft omgetoverd tot zijn handelshuis. Gary Neville mocht het proberen. De bloeddruk van de Engelsman, die in Mestalla voor het eerst op eigen benen stond als trainer, steeg iedere wedstrijd weer tot ongekende hoogte, maar zijn overspannen manier van coachen sorteerde geen effect.

Gary Neville kreeg sinds midden februari al hulp van Pako Ayestarán, die terugkeerde bij Valencia als assistent-trainer.
Gary Neville kreeg sinds midden februari al hulp van Pako Ayestarán, die terugkeerde bij Valencia als assistent-trainer.

Het lot van Los Che ligt nu in handen van Pako Ayestarán, die nog van dichtbij zag hoe tegenstanders werden weggevaagd in Mestalla, destijds een onneembare vesting. Die kracht lijkt verloren. De Spanjaard was in het kampioensjaar getuige van de 2-0 thuiszege op Real Madrid en zag hoe zijn ploeg een week later met 0-1 in Camp Nou won. Het is nu nagenoeg onvoorstelbaar. Jarenlang werkte Ayestarán als assistent in de schaduw van Rafa Benítez, die Valencia in 2004 naast het kampioenschap ook UEFA Cup-winst bezorgde.

Valencia in thuiswedstrijden in de Primera División
Seizoen Zeges Punten Puntengemiddelde
2015/16 4 19 1,27
2014/15 15 48 2,53
2013/14 10 33 1,74
2012/13 13 42 2,21
2011/12 11 37 1,95

Zondagmiddag staat het thuisdebuut van Ayestarán als hoofdtrainer van Valencia op het programma. Aan drukte bij de zijlijn ongetwijfeld geen gebrek. Het Sevilla van de hyperactieve Unai Emery komt op bezoek. De Spaanse ex-trainer van Valencia zal zijn wilde gebaren nog eens tonen in Mestalla. Sevilla, kwartfinalist in de Europa League, kent een merkwaardig seizoen in eigen land. De ploeg staat zevende, maar wist als enige Primera División-club nog geen uitwedstrijd te winnen.

Het zal Ayestarán geen extra hoop geven. Hij weet dat dit Valencia enorm kwetsbaar is. In de vorige speelronde ging de ploeg in de debuutwedstrijd van de nieuwe coach met 2-1 onderuit op bezoek bij Las Palmas, waardoor de opvolger van Neville nog op zijn eerste zege wacht. Ayestarán verlangt naar een overwinning, zoals het publiek in de stokoude voetbaltempel weer hunkert naar succes. De crisis lijkt de aantrekkingskracht van Valencia te overschaduwen, maar Ayestarán weet wel beter. Hij heeft ondervonden hoe onweerstaanbaar Valencia is als de club in bloei staat.

Programma
Granada 08-04
20:30
Málaga
Real Madrid 09-04
16:00
Eibar
Espanyol 09-04
18:15
Atlético Madrid
Real Sociedad 09-04
20:30
Barcelona
Real Betis Sevilla 09-04
22:05
Levante
Sporting Gijón 10-04
12:00
Celta de Vigo
Valencia 10-04
16:00
Sevilla
Villarreal 10-04
18:15
Getafe
Athletic de Bilbao 10-04
20:30
Rayo Vallecano
Deportivo La Coruña 11-04
20:30
Las Palmas
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.