Uitgerekend Morata helpt Atlético aan glansrijke zege op Real

Atlético Madrid heeft de achterstand op Real Madrid verkleind door in een rechtstreeks gevecht te winnen van de stadgenoot. Álvaro Morata groeide zondagavond uit tot de held in El Derbi Madrileño.

Atlético Madrid
3 - 1
Real Madrid
Real Madrid

Morata speelde in de jeugdopleiding van Atlético en kwam via Getafe bij Real terecht. Bij De Koninklijke beleefde de nu dertigjarige Madrileen zijn grote doorbraak. De spits speelde uiteindelijk 95 wedstrijden voor Real en keerde begin 2019 na een periode bij Chelsea terug bij Atlético. In de zes derby's die hij sindsdien had gespeeld, had Morata slechts één keer gescoord. De zevende derby in het shirt van Atlético werd voor hem de mooiste tot nu toe.

In de vierde minuut opende Morata al de score. De 66-voudig international had slim positie gekozen in de rug van David Alaba toen Samuel Lino vanaf links voorgaf. Uit de indraaiende voorzet van de Braziliaan kopte de aanvaller de bal feilloos in de verre hoek buiten het bereik van doelman Kepa Arrizabalaga. De ontlading was enorm bij Los Colchoneros, die zwak aan het seizoen begonnen waren met twee keer puntenverlies in de eerste vier competitiewedstrijden.

Het aanvallen via de flanken door Atlético bleef Real problemen opleveren. In de achttiende minuut was het opnieuw raak voor het team van Diego Simeone, wederom uit een voorzet. Dit keer gaf Lino de bal mee aan Saúl Ñíguez, uit wiens voorzet Griezmann scoorde met een kopbal: 2-0. Na de beroerde start lukte het Real wel om voor rust nog wat terug te doen. Dat gebeurde via Toni Kroos, die op de goede plek stond nadat Stefan Savic de bal had weggewerkt met zijn hoofd. Kroos aarzelde niet na het oppikken van de bal en knalde hard, zuiver en laag raak in de korte hoek: 2-1.

Ongetwijfeld had Carlo Ancelotti zijn spelers in de rust instructies meegegeven om beter om te gaan met de voorzetten van Atlético. Des te pijnlijker was het voor Real dat de thuisploeg na 33 seconden alweer scoorde in de tweede helft. Morata kwam wéér vrij achter Alaba en kopte raak uit een voorzet van Saúl: 3-1. Zo scoorde de goalgetter van Atlético vanavond vaker tegen Real dan hij in de zes vorige derby's bij elkaar opgeteld gedaan had.

De moegestreden Morata werd in de 82ste minuut gewisseld voor Memphis Depay. Voor laatstgenoemde betekende dat zijn rentree na hersteld te zijn van een hamstringblessure. Door die kwetsuur miste Memphis de voorbij twee interlands met Oranje en de uitwedstrijd van Atlético tegen Valencia (3-0). Het vervelende gevoel na de nederlaag tegen Valencia van vorige week werd in het sfeervolle Estadio Metropolitano volledig weggespoeld met de overwinning op de grote rivaal. Na de 3-1 overwinning bedraagt de achterstand van Atlético op Real nog vijf punten. De ploeg die op 4 oktober in de Champions League tegenover Feyenoord staat, heeft een wedstrijd minder gespeeld.