Uitgefloten Bernardeschi bezorgt Juve zege na omstreden VAR-besluit

In de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Fiorentina heeft Juventus vrijdag geen fout gemaakt: 0-2. De ploeg van coach Massimiliano Allegri, die voor de tweehonderdste keer namens de landskampioen op de bank zat, maakte geen fout in de titelstrijd met Napoli. Daar had het wel een curieus besluit van de videoarbiter (VAR) voor nodig.

Fiorentina - Juventus is bij de thuisclub al jarenlang misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De rivaliteit is ooit begonnen toen Juventus in 1982 op de laatste speeldag het kampioenschap van Fiorentina kaapte door een penalty te benutten in blessuretijd. Nadat Juventus in 1990 ook nog eens sterspeler en publiekslieveling Roberto Baggio wegkocht bij La Viola had De Oude Dame het helemaal gedaan voor de supporters uit Florence. De transfer van kroonjuweel Federico Bernardeschi in 2017 heeft de rivaliteit weer nieuw leven ingeblazen.

De thuisploeg begon zoals verwacht fanatiek aan het duel en leek daarvoor beloond te worden. Een voorzet van Marco Benassi werd in de achttiende minuut met de arm geblokt door Juventus-verdediger Giorgio Chiellini: penalty (foto boven). Jordan Veretout stond klaar om het buitenkansje te verzilveren, maar arbiter Marco Guida besloot om de VAR raad te plegen. Na drie minuten wachten luidde het oordeel: vrije trap Juventus vanwege vermoedelijk buitenspel van Benassi. In de herhaling leek het er echter op dat de bal via Juve-speler Alex Sandro bij Benassi terechtkwam, waardoor er van buitenspel geen sprake kon zijn.

Het moment waarop Benassi in buitenspelpositie de bal ontvangt via Alex Sandro.

De vlam sloeg daardoor in de pan in het Stadio Artemio Franchi en er ontspon zich een bikkelhard duel. In de 39ste minuut was Fiorentina opnieuw levensgevaarlijk. Na een snelle uitbraak rende Gil Dias alleen op Gianluigi Buffon (die zijn vijfhonderdste competitieduel voor Juventus afwerkte) af, maar de Portugees trof de paal. Daardoor werden de kleedkamers opgezocht met een 0-0 stand.

Na wat speldenprikjes van Fiorentina vlak na rust was het Bernardeschi, die bij elk balcontact werd getrakteerd op een flink fluitconcert, die namens Juventus doorbrak en werd neergehaald op de rand van het zestienmetergebied. De voormalig Fiorentina-speler eiste de vrije trap op en schoot hem met zijn linkerbeen keurig in de linkerhoek: 0-1. In de 75ste minuut werd de doelpuntenmaker gewisseld voor Rodrigo Bentancur met het oog op het Champions League-duel met Tottenham Hotspur aanstaande dinsdag.

In het restant van de tweede helft probeerde Fiorentina het nog wel, maar de grote kansen bleven uit. In de slotfase maakte Gonzalo Higuaín uiteindelijk de 0-2, nadat hij oog in oog stond met doelman Marco Sportiello. Door de overwinning staat Juventus weer voor even bovenaan in de Serie A met 62 punten uit 24 duels. Concurrent Napoli komt zaterdagavond in actie tegen Lazio. Fiorentina blijft door de nederlaag op de elfde plek staan in Italië.