Chelsea heeft door te winnen van Sheffield United een belangrijkste stap richting de top van de Premier League gezet. Hakim Ziyech vertolkte als man van de creatieve impulsen een absolute hoofdrol bij de ploeg van Frank Lampard.

Chelsea
Chelsea
4 - 1
Sheffield United

Chelsea won vorig seizoen geen enkele keer van Sheffield United. Op Bramall Lane verloren de Londenaren met 3-0, maar misschien wel net zo storend voor Lampard was dat er in eigen huis met 2-2 gelijkgespeeld werd. Want dat was niet bepaald een incident. Juist tegen de op papier mindere tegenstanders ging het vorig seizoen bij Chelsea in thuiswedstrijden te vaak mis. De manager miste dan een vleugje magie, een impuls waarmee een defensief ingestelde tegenstander op het verkeerde been werd gezet. 'Welke rol Ziyech ook invult, bij hem ligt de focus op het creëren van kansen voor anderen, met een steekpass of een voorzet', zei Lampard onlangs. Vanwege die eigenschappen van de ex-Ajacied en de eerdere problemen bij Chelsea was het dus geen verrassing dat Ziyech een basisplaats had zaterdagavond.

Tegen de hekkensluiter werd de opgave van het stukspelen van een defensie voor Chelsea al snel zwaarder. In de negende minuut kwamen de bezoekers uit Sheffield namelijk op voorsprong via David McGoldrick, die de bal van richting veranderde bij een schot van Sander Berge en Edouard Mendy zo op het verkeerde been zette. Voor de nieuwe Chelsea-goalie was het pas zijn eerste tegengoal in de Premier League.

Na de 0-1 probeerde Chelsea direct te versnellen en Ziyech nam de regie in handen bij het aanvalsspel. Als hangende rechtsbuiten was hij uiterst dominant. In de 23ste minuut zorgde hij al voor de opening die nodig was, met een perfecte dieptepass in de loop bij Mateo Kovacic. De Kroaat legde de bal goed terug op Tammy Abraham, die de bal buiten het bereik van Aaron Ramsdale in de verre hoek schoot.

De rol van Ziyech was nog groter bij de 2-1 in de 35ste minuut. Chelsea koos voor een speciale variant bij een corner, waarbij de linkspoot buiten het strafschopgebied werd gezocht. Pas toen Ziyech de bal had, begonnen de Chelsea-spelers in de gevarenzone aan hun loopacties. De zomeraanwinst gaf een perfecte voorzet richting Ben Chilwell en de linksback liep de bal bij de tweede paal binnen. Zo stond Ziyech na de eerste helft officieel op een assist en een voorassist. Belangrijk voor Lampard was ongetwijfeld dat zijn aanwinst de architect was bij beide doelpunten.

Chelsea speelde in de tweede helft niet groots, maar voorkwam wel dat Sheffield United nog voor spanning kon zorgen met een slotoffensief. De wedstrijd werd in de 77ste minuut in het slot gegooid en Ziyech had daar opnieuw een belangrijk aandeel in. Bij een vrije trap plaatste hij de bal perfect op het hoofd van de inlopende Thiago Silva en de Braziliaan kopte zo de 3-1 binnen.

Chelsea liep nog uit naar 4-1 dankzij Timo Werner, die scoorde na een goede onderschepping van N'Golo Kanté. Na de ruime overwinning zijn The Blues de nummer drie op de ranglijst, met een achterstand van één punt op Liverpool. De kampioen van vorig seizoen komt zondag nog in actie tegen Manchester City (aftrap 17.30 uur).