Uitblinkende linkerflank bezorgt AZ fantastische zege in Rome

Reacties

AZ heeft dinsdagavond een geweldige prestatie geleverd. In het Stadio Olimpico wonnen de Alkmaarders met 1-2 van Lazio door doelpunten van Vangelis Pavlidis en Milos Kerkez. Daarmee heeft de ploeg een uitstekende uitgangspositie voor de return volgende week donderdag.

Uitblinkende linkerflank bezorgt AZ fantastische zege in Rome
© Pro Shots
Lazio
Lazio
1 - 2
AZ
AZ

De bezoekende ploeg, waar Wouter Goes zijn Europese debuut maakte door alle afwezigen in de verdediging, werd in de openingsfase overrompeld. Sergej Milinković-Savić schoot naast, Milos Kerkez haalde even later een voorzet eruit. Zo overleefde de ploeg van Pascal Jansen een furieus begin van de ploeg van Maurizio Sarri, om na ruim een kwartier toch het hoofd te buigen. Pedro liep zich slim vrij, werd gevonden vanaf de linkerkant en de Spanjaard klopte AZ-goalie Mathew Ryan: 1-0.

Na 25 minuten meldden de Alkmaarders zich ook eens voorin. Jesper Karlssons poging was niet echt gevaarlijk. De Zweed was als aangever succesvoller: na een half uur stelde hij Sven Mijnans in staat om te schieten na een knappe actie. De winteraanwinst – ook voor hem was dit zijn debuut in Europa - raakte de paal. Lazio nam de waarschuwing niet ter harte en kreeg op slag van rust de rekening. Een knappe vooractie van Tijjani Reijnders, Karlsson gaf de voorzet en Vangelis Pavlidis kwam bij de eerste paal knap voor zijn man zodat hij de 1-1 kon maken.

AZ ging onzorgvuldig om met de fijne uitgangspositie, in de blessuretijd van de eerste helft ging het al bijna mis. Een schot van Milinković-Savić werd door Ryan op de lat getikt. Lazio moest na rust harder werken voor zijn mogelijkheden. Na een uur spelen had Milinković-Savić een vrije schietkans vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de Servische stilist gaf zijn poging niet de kracht mee om de Australische keeper van AZ echt klotsende oksels te bezorgen.

Klik boven- of onderaan op onderstaande tweet om de goals op Twitter te bekijken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na een uur bracht Kerkez de paar honderd meegereisde AZ-supporters in een geluksdelirium. Jordy Clasie veroverde de bal op Pedro. AZ zette op, Kerkez en Karlsson – weer de Zweedse smaakmaker – combineerden door de Italiaanse verdediging en de Hongaarse linksachter schoof de bal langs doelman Luís Maximiano: 1-2. Na twee assists was Karlsson zelf even later dicht bij een doelpunt, maar zijn poging werd geblokt door Manuel Lazzari.

Lazio kon op eigen kracht geen gevaar meer stichten, maar kreeg hulp van de keeper van AZ. Die liet een ogenschijnlijk simpel op te rapen bal uit zijn handen glijden zodat Felipe Anderson vanaf enkele meters kon inschieten. De aanvaller schatte het buitenkansje niet op waarde: zijn schot vloog meters over. Andersons volgende serieuze poging, een minuut of tien later, was een stuk beter maar vloog net langs de voor AZ goede kant van de paal.

Een slotoffensief van Lazio kwam er eigenlijk niet. Het elftal van Sarri was niet meer in staat om zijn tegenstander pijn te doen, zoals in het begin van de avond nog zo vaak lukte. Zodoende veroverde AZ opnieuw de scalp van een aansprekende Italiaanse ploeg in het blauw: na Napoli in 2020 ging nu Lazio voor de bijl: 1-2. De perspectieven voor de return zijn zodoende uitstekend.

Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Meer UEFA Europa Conference League
Meer over UEFA Europa Conference League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.