UEFA werkt vier EK-scenario's uit

Reacties

Ondanks de coronapandemie gaat de UEFA door met de voorbereidingen op een EK in twaalf Europese steden. Momenteel werkt de bond vier scenario's uit.

UEFA werkt vier EK-scenario's uit
© Pro Shots

In het ideale scenario is corona in juni onder controle en kunnen de stadions volledig worden gevuld. Het tweede scenario heet 'het nieuwe normaal' en daarbij gaat de UEFA uit van een stadionbezetting tussen vijftig en honderd procent. Daarbij kunnen ook sneltesten en mondkapjes een rol gaan spelen. Tevens denkt de UEFA aan de maatregel geen internationaal publiek toe te laten in de speelsteden.

Tot slot worden ook de donkere scenario's drie (25 procent van het stadion gevuld) en vier (lege stadions) uitgewerkt. In die gevallen zal de schade behoorlijk oplopen voor de UEFA, want met volle stadions kunnen er 2,5 miljoen kaarten worden verkocht. Die raakt de bond gemakkelijk kwijt, want bij de inschrijvingen was de vraag naar tickets zes keer zo groot als het aanbod. Het doel is per speelstad te bekijken welke protocollen in werking treden. Afhankelijk van de coronasituatie kan het dus zo zijn dat in Amsterdam met een kwart van het publiek wordt gespeeld, terwijl in Baku het stadion vol zit.

Duidelijkheid
Tijdens het UEFA-congres in maart wil voorzitter Aleksander Ceferin de protocollen presenteren. Dan wil hij per speelstad ook een principebesluit nemen over het scenario waarmee wordt gewerkt. Het doel is supporters zo in een vroeg stadium duidelijkheid te geven over het scenario waarmee ze rekening moeten houden. Alleen als de besmettingscijfers zich voor de openingswedstrijd flink gunstig of ongunstig ontwikkelen, kan nog van het afgesproken scenario worden afgeweken. Alle speelsteden moeten de komende maanden hun plannen indienen bij de UEFA.

Met deze aanpak is het gerucht dat het hele EK zou verhuizen naar Rusland, de kop in gedrukt. Ongetwijfeld ook tot opluchting van de Nederlandse voetbalbond, die na de afgelasting van afgelopen zomer er na onderhandelingen in slaagde een nieuw akkoord te bereiken met Amsterdam en de Johan Cruijff Arena. Nederland speelt daar tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord Macedonië. Tevens staat in de hoofdstad een achtstefinalewedstrijd op het programma.

UEFA-congres
Overigens wordt het komende UEFA-congres (op 5 maart) voor de KNVB ook in een ander opzicht relevant, omdat daar nieuwe leden voor het bestuur worden gekozen. Michael van Praag treedt af en bondsvoorzitter Just Spee is in de running om zijn plek over te nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.