UEFA-voorzitter Ceferin smeekt FIFA om wijzigen van handsregel

Reacties

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin hoopt dat de handsregels opnieuw aangepast kunnen worden. De Sloveen is van mening dat de huidige regels totaal niet eerlijk zijn.

UEFA-voorzitter Ceferin smeekt FIFA om wijzigen van handsregel
© Pro Shots

De International Football Association Board (IFAB), de organisatie binnen de FIFA die verantwoordelijk is voor de regels in het voetbal, bepaalde bij de laatste regelwijzigingen dat een bal tegen de hand of arm altijd moest worden gezien als hands: dus ook als de betreffende speler hier niets aan kan doen. Dat was bijvoorbeeld dinsdag nog het geval, toen Stade Rennes-verdediger Dalbert de bal na een schot van Tammy Abraham via zijn knie op de arm kreeg. Chelsea kreeg een penalty en Dalbert ontving ook nog eens zijn tweede gele kaart.

Ceferin stoort zich behoorlijk aan dit soort gevallen en heeft eind oktober een brief naar de FIFA gestuurd, met een smeekbede om de handsregels nog eens aan te passen. 'De nieuwe regels hebben geresulteerd in veel oneerlijke beslissingen, die in de voetbalgemeenschap hebben gezorgd voor veel frustratie en onbegrip', schrijft Ceferin in de brief, die is gezien door The Associated Press. 'De spirit of the game moet altijd bewaard blijven. Ik ben van mening dat we moeten teruggaan naar de vorige formulering van de handsregel, misschien aangevuld door een bepaling die zegt dat er nooit gescoord kan worden met de hand of arm.'

'Het gebeurt vaak dat de bal per ongeluk een hand of arm van een speler raakt' vervolgt Ceferin. 'Maar omdat dit onvermijdelijk is, zou dit niet bestraft moeten worden. De armen zijn delen van het lichaam die bij de sport veel bewegen, wat ook nodig is om de balans te houden, succes te kunnen hebben en blessures te vermijden. Het is geen schande om toe te geven dat beslissingen die zijn genomen niet op de juiste manier zijn uitgepakt. Het zou de geloofwaardigheid van IFAB in ieder geval zeker niet ondermijnen als deze wijziging zou worden teruggedraaid.'

De personen binnen de IFAB komen deze maand weer bij elkaar, om te overleggen over de spelregels. In het begin van het nieuwe kalenderjaar kunnen er ook daadwekelijk beslissingen over spelregelwijzigingen genomen worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.