UEFA is nog niet klaar met Roemeense officials na racisme-rel in Parijs

Reacties

De UEFA start een zaak tegen de Roemeense officials die eind vorig jaar de hoofdrol speelden in de racisme-rel rondom het duel tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir. Dat heeft de Europese voetbalbond laten weten. Wel is het nog maar de vraag of 'racisme' bij dat onderzoek ook daadwerkelijk centraal staat.

UEFA is nog niet klaar met Roemeense officials na racisme-rel in Parijs
© Pro Shots
PSG
PSG
5 - 1
İstanbul Başakşehir
İstanbul Başakşehir

Het Champions League-duel tussen de landskampioenen van Frankrijk en Turkije was op 8 december 2020 nog geen kwartier onderweg, toen het helemaal misging. Basaksehir-assistent Pierre Webo kreeg een rode kaart omdat hij woedend reageerde op een beslissing van de arbitrage. Tijdens de communicatie tussen arbiter Ovidiu Hategan en vierde man Sebastian Coltescu zou laatstgenoemde naar de Kameroener verwezen hebben als 'de zwarte'.

Beide teams ontstaken in woede en stapten direct van het veld, de wedstrijd werd uiteindelijk pas een dag later (onder leiding van Danny Makkelie) uitgespeeld. Het duel eindigde uiteindelijk in 5-1 voor PSG, maar uiteraard ging het in de nasleep van de wedstrijd enkel en alleen over het schandelijke voorval. De UEFA maakte al snel bekend dat het een disciplinair onderzoek zou gaan instellen.

Nu is bekend geworden dat er officieel een zaak wordt gemaakt tegen Coltescu, de vierde man die de racistische opmerking maakte. Ook Octavian Sovre (die als assistent fungeerde tijdens het duel) zal zich moeten verantwoorden. 'Zij hebben mogelijk Artikel 11 van de UEFA-reglementen gebroken. Verder informatie zal volgen zodra er een beslissing is genomen', zo laat de UEFA weten.

Overigens melden Roemeense media dat de UEFA-onderzoeker al heeft laten weten dat er in ieder geval géén sprake is geweest van racisme. Dat heeft de Europese voetbalbond echter nog niet bevestigd. Het onderzoek zou zich nu dan ook vooral richten op 'grof taalgebruik'. Overigens kan de disciplinaire commissie alsnog concluderen dat de uitspraken wel degelijk racistisch van aard zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.