PSG spaart Basaksehir niet in beladen restant na racisme-incident

Paris Saint-Germain heeft woensdag geen spaander heel gelaten van Istanbul Basaksehir in het restant van de uitgestelde wedstrijd van dinsdagavond. Ondanks een bizarre voorbereiding op het tweede deel van de wedstrijd, boekte PSG in eigen huis een feilloze zege.

PSG
PSG
5 - 1
İstanbul Başakşehir

De mooie Champions League-avond werd dinsdag ontsierd door het incident in Parijs, waar vierde official Sebastian Coltescu zich racistisch zou hebben uitgelaten over assistent-trainer Pierre Webo van Basaksehir. Spelers zochten de kleedkamers op en wilden niet meer spelen, waardoor het duel naar woensdagavond werd verplaatst. Voor de aftrap kwamen de spelers en (nieuwe) arbitrage met een mooi statement, in de middencirkel werd stilgestaan bij het incident. Danny Makkelie werd door de UEFA aangesteld als nieuwe arbiter van dit duel.

Er stond niet veel meer op het spel in het Parc des Princes: Basaksehir wist al dat het uitgeschakeld was in Europa en PSG was zeker van de volgende ronde. De Fransen moesten wel winnen in eigen huis om groepswinnaar te worden en dat liet PSG zich geen twee keer zeggen. Enkele minuten na de hervatting – de wedstrijd werd dinsdag in de veertiende minuut stilgelegd – werd het 1-0, Neymar opende de score op schitterende wijze. Hij poortte een tegenstander en schoot prachtig raak in de rechterhoek (zie video onder).

Nog voor rust werd de voorsprong uitgebreid naar 3-0. Neymar maakte vijf minuten voor de pauze zijn tweede van de avond en de 3-0 kwam voort uit een penalty van Kylian Mbappé. Daarvoor werd Mitchel Bakker uitgerekend door landgenoot Makkelie zijn eerste PSG-doelpunt door de neus geboord. Bakker schoot raak uit de rebound, maar stond buitenspel. Een seconde voor dat moment had de goalie van Basaksehir echter een overtreding gemaakt, waardoor een penalty – zoals gezegd benut door Mbappé - werd gegeven.

In de tweede helft maakte Neymar het feestje van PSG compleet door zijn derde doelpunt te maken, ditmaal na een mooie combinatie met Ángel Di María. Basaksehir maakte via Mehmet Topal, die de bal tegen zich aangeschoten kreeg, nog wel een eretreffer, maar de aanvalsmachine van PSG was niet meer te stoppen. Mbappé maakte zijn tweede en kreeg daarna ook kansen op zijn hattrick. Het bleef echter bij vijf Franse treffers.

Door de winst gaat PSG dus als groepswinnaar naar de achtste finale van de Champions League. Daardoor kan de club geen andere groepshoofden treffen in de eerste ronde van de knock-outfase.