Tussenrapport van De Boer: beter dan Hiddink en Rijkaard, minder dan Van Gaal

Reacties

Frank de Boer heeft zijn eerste tien interlands als bondscoach van Oranje erop zitten. Zijn tussenrapport is nog niet denderend, maar hoe verhouden die cijfers zich tot zijn tien voorgangers?

Tussenrapport van De Boer: beter dan Hiddink en Rijkaard, minder dan Van Gaal
© Pro Shots

De Boer coachte woensdagavond zijn tiende interland als bondscoach van Oranje. Door het 2-2 gelijkspel tegen Schotland is de balans vooralsnog matig: vier zeges, vier remises, twee nederlagen. Opvallend genoeg overlegt De Boer daarmee precies dezelfde cijfers als zijn directe voorganger, want ook Koeman begon in 2018 met een zogenoemd '4-4-2'tje'. Die zeges waren overigens wel tegen Portugal, Peru, Duitsland en Frankrijk, terwijl De Boer vooralsnog alleen won van Bosnië-Herzegovina, Polen, Letland, en Gibraltar.

Vóór Koeman kwamen interim-bondscoach Fred Grim en de daaropvolgende eindverantwoordelijke Dick Advocaat samen tot precies tien interlands, dus die tellen in principe niet mee in dit klassement over tien interlands per bondscoach. Voor de volledigheid toch even: Grim noteerde van maart tot juni 2017 één nederlaag en twee zeges, waarna Advocaat het kalenderjaar afmaakte met zes overwinningen en één verliespartij: een gezamenlijke eindscore van acht overwinningen en twee nederlagen.

Grim en Advocaat waren de opvolgers van Danny Blind, die na zeventien duels op straat werd gezet. Zijn eerste tien wedstrijden waren qua resultaten echter beter dan De Boer: 5-4-1. Blind nam het over van Guus Hiddink, die na exact tien interlands (4-5-1, iets minder dan De Boer) moest vertrekken. Daarvoor zat nog Louis van Gaal, die in 2012 aan zijn tweede termijn begon en een uitstekende start kende: zeven zeges, één nederlaag, twee remises.

Dan Bert van Marwijk, die Oranje uiteindelijk naar de finale van het WK 2010 loodste, en met zeven zeges, twee gelijke spelen en één verliespartij ook een behoorlijke start had. Zijn voorganger Marco van Basten bleef zelfs ongeslagen: hij won zeven keer en speelde drie keer gelijk. Voor de iconische ex-spits hadden Advocaat (8-2-0) en Van Gaal (6-3-1) al eens eerder de leiding over Oranje. Tot slot nog Frank Rijkaard, die in 1998 en 1999 een ronduit dramatische start kende. Hij won zijn eerste interland nog wel (van Peru) maar speelde daarna zeven (!) keer gelijk en verloor twee keer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.