Turken vieren feest: Kökcü en co plaatsen zich voor de play-offs

Turkije heeft zich verzekerd van een ticket voor de play-offs. Feyenoorder Orkun Kökcü schoot de Turken dinsdag voorbij Montenegro, terwijl concurrent Noorwegen gelijktijdig onderuit ging in De Kuip.

Montenegro
1 - 2
Turkije
Turkije

Montenegro startte furieus tegen de Turken, die aan de aftrap verschenen zonder Kökcü. Fatos Beqiraj zorgde voor een razendsnelle voorsprong van de gastheren. De 33-jarige aanvaller bleef tegen het Nederlands elftal nog negentig minuten op de bank en haalde tegen Turkije zijn gram door binnen drie minuten de openingstreffer voor zijn rekening te nemen (1-0).

Lang kon Montenegro niet van de voorsprong genieten, want halverwege de eerste helft stelde Turkije orde op zaken. Op aangeven van Abdulkadir Omar zorgde Kerem Aktürkoglu voor de verdiende gelijkmaker (1-1). Na het doelpunt van Aktürkoglu togen de Turken, die bij een nederlaag van Noorwegen sowieso verzekerd waren van de tweede plaats, verder naar voren. Dat leverde de nodige kansen op, maar ook genoeg gevaarlijke momenten voor het Turkse doel.

Glansrol Kökcü
Uitgerekend Kökcü, die bij aanvang van de tweede helft zijn opwachting maakte, zette de Turken na een uur op voorsprong met zijn eerste interlanddoelpunt. De Feyenoorder besloot van afstand uit te halen en zag zijn inzet via een Montenegrijnse rug in het doel verdwijnen (1-2). Opgeteld bij de nederlaag van Noorwegen tegen Nederland was dat voor Turkije ruim voldoende om zich eind maart te mogen melden in de play-offs.