Nederland zet in thriller laatste stap naar WK

Reacties

Het Nederlands elftal heeft zich gekwalificeerd voor het WK in Qatar. Met een zege op Noorwegen werd op een zenuwslopende avond de laatste stap naar het eindtoernooi gezet door de ploeg van Louis van Gaal.

Nederland zet in thriller laatste stap naar WK
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Noorwegen
Noorwegen

Van Gaal voerde ten opzichte van de uitwedstrijd tegen Montenegro (2-2) drie wijzigingen door voor het laatste groepsduel. De bondscoach verkoos Jasper Cillessen boven Mark Flekken bij het vervangen van de afgehaakte Justin Bijlow. Matthijs de Ligt verving centraal achterin de geblesseerde Stefan de Vrij en Donyell Malen verloor na zijn povere optreden zaterdagavond zijn plek als rechtsbuiten aan Steven Bergwijn.

Bergwijn was in aanvallend opzicht een van de weinige lichtpuntjes in de eerste helft bij Oranje. De buitenspeler zorgde voor enige dreiging en hielp Memphis Depay aan twee goede kopkansen. Beide keren werkte de spits te matig af en eindigde de bal in de handen van Orjan Nyland. Het duurde lang voordat de Noorse goalie echt getest werd. Vanaf links zorgde Arnaut Danjuma ook voor dreiging, maar hij was in een paar kansrijke situaties te druistig. Een schot van de rechtspoot richting de verre hoek ging een meter naast en bij een scherpe voorzet van Danjuma was er niemand die de bal kon binnenlopen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De genoemde acties van Bergwijn en Danjuma leidden tot spaarzame momenten van opwinding in de verder lege Kuip. Dat er veel druk op het duel stond, was zowel aan Nederlandse als Noorse zijde duidelijk zichtbaar. De bezoekers leunden zoals Van Gaal vooraf had voorspeld in de eerste helft veelal achterover. Oranje nam het initiatief, maar viel wel aan met de handrem erop. De ploeg van Van Gaal was waakzaam om maar niet te veel ruimte te geven aan de Noren voor counters. Dat deel van het plan slaagde goed. Noorwegen kon in de eerste helft offensief geen vuist maken en was met Alexander Sørloth als vervanger van de geblesseerde Erling Haaland geen moment echt gevaarlijk.

Vanwege de uitgangsposities bij het ingaan van de tiende speelronde was het duidelijk dat Noorwegen bij een 0-0 stand naarmate de tijd vorderde steeds meer risico zou moeten nemen, ervan uit gaande dat concurrent Turkije in Montenegro zou winnen. De dubbele wissel van de Noorse bondscoach Stale Solbakken bij de start van de tweede helft was in dat opzicht de eerste aanzet. Aanvaller Kristian Thorstvedt werd binnen de lijnen gebracht voor Morten Thorsby en de snelle vleugelaanvaller Jens Petter Hauge maakte ook zijn entree. Het schot van Thorstvedt dat vanuit een moeilijke hoek overging in de 55ste minuut was een eerste waarschuwing van Oranje, op weg naar een zenuwslopende slotfase.

Waar Van Gaal tegen Montenegro nog Teun Koopmeiners en Ryan Gravenberch liet invallen voor Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, koos de bondscoach tegen Noorwegen met nog twintig minuten te gaan voor Marten de Roon als eerste invaller. De wissel stond symbool voor de situatie waarin Oranje vlak voor het einde van de groepsfase was beland: Nederland had het WK-ticket in handen, maar de marge was klein, dus werd gekozen voor extra zekerheid. Desondanks bleef Nederland voorzichtig zoeken naar het bevrijdende doelpunt dat een groot deel van de onzekerheid weg zou nemen. Memphis was een kwartier voor het einde dicht bij de 1-0, maar het afwerken was opnieuw niet goed genoeg.

Bevrijdend
Van Gaal kon geblesseerd toekijkend vanaf de tribune niet anders dan concluderen dat de spanning vat had op zijn spelers. Des te groter was opluchting toen het bevrijdende doelpunt in de 84ste minuut viel. De bal kwam via Danjuma in het strafschopgebied bij Bergwijn, die niet aarzelde en hoog raak knalde in de korte hoek: 1-0. Met die goal was het verzet van de Noren eigenlijk al gebroken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de 91ste minuut werd de laatste spanning weggenomen door het Nederlands elftal. Uit een counter bepaalde Memphis op aangeven van Bergwijn de uitslag op 2-0. Oranje bereikte zonder verdere problemen de finishstreep, waarna het feest losbarstte in het onwerkelijke decor. Van Gaal heeft het eerste deel van zijn klus bij Oranje geklaard: kwalificatie voor het WK is een feit.

Turkije heeft door als tweede te eindigen achter Oranje het ticket voor de play-offs gepakt. De Noorse WK-droom is ten einde.
WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.