Tsjechië velt teleurstellend Rusland door late goal Necid

Rusland is de voorbereiding op het EK in Frankrijk begonnen met een 2-1 nederlaag tegen Tsjechië. Tomás Rosicky maakte zijn eerste interlandgoal in ruim twee jaar tijd, maar Tomás Necid (foto) groeide uit tot matchwinner.

Rosicky was door diverse blessures de laatste acht interlands van Tsjechië niet van de partij. Tegen Malta (6-0) keerde de Arsenal-middenvelder terug in de basis, woensdagavond tekende de routinier vier minuten na rust uit een counter voor de gelijkmaker. Het betekende de eerste interlandgoal van Rosicky sinds maart 2014.

Recordinternational Petr Cech beleefde geen leuke avond. De 34-jarige sluitpost van Arsenal ging niet vrijuit bij de Russische openingsgoal van Aleksandr Kokorin. De 25-jarige aanvaller van Zenit Sint-Petersburg scoorde in de EK-kwalificatie ook al drie keer voor Rusland en deed eind maart in en tegen Frankrijk (4-2) van zich spreken. Toch stelde Rusland weer teleur.

Dat gebeurde uitgerekend nadat de Russische bondscoach Leonid Slutski Roman Neustädter had laten debuteren. De tot Rus genaturaliseerde Duitser van Schalke 04 verving Vasili Berezutski in het laatste half uur in het hart van de defensie en moest toestaan dat voormalig CSKA-spits Necid de Tsjechen vlak voor tijd de tweede oefenzege richting het EK bezorgde.

De voormalige aanvaller van PEC Zwolle maakte enkele dagen terug nog een van de zes treffers tegen Malta (6-0). Doordat Necid nu weer scoorde, kan Tsjechië met vertrouwen toewerken naar de eerste EK-wedstrijd tegen Spanje op 13 juni. Dat won woensdag met 6-1 van Zuid-Korea, zondag de laatste sparringpartner van Tsjechië. Rusland oefent nog tegen Servië, voordat op 11 juni Engeland wacht.