Tsjechië houdt Oranje op afstand met zege in Kazachstan

Na knappe zeges op Nederland en Turkije (beide 2-1) heeft Tsjechië ook de derde EK-kwalificatiewedstrijd omgezet in drie punten. In Astana was Kazachstan niet opgewassen tegen de Tsjechen (2-4), die daardoor na drie duels aan de leiding gaan in Groep A.

Kazachstan kwam vrijdag tegen Oranje pas in de 82ste minuut op achterstand door een doelpunt van Ibrahim Afellay, maandagavond was de ban na nog geen kwartier gebroken. Borek Dockal mocht na slecht uitverdedigen van de gastheren ongehinderd uithalen en schoof de bal van buiten het zestienmetergebied in de uiterste hoek.

Zwoegen voor een zege zoals het Nederlands elftal deed, hoefde Tsjechië daarom niet. Desondanks speelde Kazachstan veel meer klaar dan vrijdag in De Arena het geval was. Destijds betekende de enige kans van de wedstrijd een doelpunt, nu creëerde de ploeg van bondscoach Yuri Krasnozhan tal van mogelijkheden in de omschakeling zonder daarbij de Tsjechen al in een vroeg stadium pijn te doen.

Wapen
Want het duurde tot de 84ste minuut voordat Petr Cech een tegengoal moest slikken, toen Yuri Logvinenko van dichtbij binnentikte na een hoekschop. De Kazachstaanse verdediger had tien minuten na rust ook al de paal geraakt bij een tegenstoot. In de extra tijd scoorde Logvinenko nogmaals bij een standaardsituatie, waarmee hij nog maar eens aantoonde dat dit hét wapen van de Kazachstanen is.

Echt in de problemen kwam Tsjechië desondanks nooit. David Lafata (foto) had vlak voor rust al 0-2 gemaakt en Ladislav Krejci tekende in de 56ste minuut met een knappe volley voor de derde goal van de avond uit een voorzet van David Limbersky. Ook PEC Zwolle-spits Tomas Necid was in de slotfase nog trefzeker. Tsjechië blijft daardoor koploper in Groep A. Vooralsnog heeft het zes punten meer dan Oranje.