Tsjechen staan stil bij natuurramp, oude bekende Stekelenburg als raadgever

Reacties

Tsjechië is zondag de tegenstander van Nederland in de achtste finale. VI volgt tot dat duel alles rondom de volgende Oranje-opponent. Een overzicht.

Tsjechen staan stil bij natuurramp, oude bekende Stekelenburg als raadgever
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 2
Tsjechië
Tsjechië

• Tsjechië is donderdag getroffen door een van de zwaarste tornado's die ooit over Europa is geraasd. Ook de nationale ploeg volgt het nieuws uit de streek Moravië op de voet. 'We hebben met ingehouden adem gekeken naar wat er is gebeurd', zegt bondscoach Jaroslav Silhavy. De spelers hebben hun (financiële) bijdrage toegezegd. 'We hebben geen moment getwijfeld en besloten financieel te helpen', aldus verdediger Ondrej Celustka.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Voetbal is een bijzaak, maar een van de vragen die Silhavy moet beantwoorden is wie zondag in plaats van de geschorste linksback Jan Boril aan de aftrap gaat komen. Mogelijk wordt gekozen voor een rechtsbenige vervanger, waarbij Ales Mateju en Pavel Kaderábek de logische opties zijn. Eén speler in de Tsjechische selectie is linksbenig én heeft ervaring als linksback: Michal Sadílek. De PSV'er speelde ook in Eindhoven op die positie, maar was dit seizoen als huurling bij Slovan Liberec vooral actief als middenvelder. Sadílek is echter niet geheel fit. 'We zullen de opties overwegen en ik hoop dat ze het aankunnen', aldus assistent-coach Jiri Chytry.

• Maarten Stekelenburg komt zondag in Boedapest een oude bekende tegen in de Tsjechische staf. De huidige assistent-bondscoach Tomás Galásek was in zijn jaren bij Ajax teamgenoot van de huidige Oranje-doelman. 'Ik zal nooit vergeten dat ik daar tien mooie jaren heb doorgebracht', zegt Galásek in Idnes. 'Ik heb goede vrienden bij Ajax: een fysiotherapeut, een fitnesstrainer, een arts. En ik speelde zelfs met doelman Stekelenburg.

© fotbal.cz

• Galásek speelt als kenner van het Nederlandse voetbal een aanzienlijke rol in de aanloop naar de achtste finale. 'Natuurlijk speelt zijn advies een grote rol in de voorbereiding op de wedstrijd', aldus middenvelder Tomas Holes. 'En individueel geeft hij mij ook aanwijzingen. Over waar ik moet staan, wanneer ik moet spelen. En hij zegt dat ik veel moet schieten.'

• De spelers van Tsjechië hadden donderdag een andere invulling van hun dag. Even geen training in de aanloop naar het duel met Nederland. Om de zinnen te verzetten in een andere omgeving werd onder andere een bezoek gebracht aan een schietbaan. De vraag is hoezeer spits Patrick Schick met scherp schoot.

Sport heeft getuige de cover een duidelijk idee over de te kiezen tactiek. 'We weten hoe we tegen Nederland moeten spelen!', is de schreeuwerige kop. Een beeld van Karel Poborsky, een van de helden van de confrontatie van 2004, is daarbij toegevoegd. Toen werd een 2-0 achterstand door de Tsjechen weggewerkt. De oud-international is inmiddels minder in vorm.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.