Treurige reeksen hangen als een donkere wolk boven Oranje

Reacties

Het Nederlands elftal vervolgt de Nations League zondagavond met een thuiswedstrijd Bosnië-Herzegovina. Traditiegetrouw blikt VI met statistieken vooruit op een interland.

Treurige reeksen hangen als een donkere wolk boven Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 1
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina

De groepsfase van de Nations League gaat de beslissende fase in. Met nog twee speelrondes te gaan is alles nog mogelijk voor Oranje. Bij een zege op Bosnië-Herzegovina is het Nederlands elftal in elk geval zeker van handhaving op het hoogste niveau.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
6
3
3
0
7-2
+5
12
2
Nederland
6
3
2
1
7-4
+3
11
3
Polen
6
2
1
3
6-6
0
7
4
Bosnië-Herzegovina
6
0
2
4
3-11
-8
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

• Eenmaal eerder namen Bosnië-Herzegovina en Oranje het tegen elkaar op. Dat was op 11 oktober van dit jaar. In Zenica werd er toen niet gescoord.

• Met het oog op de FIFA-ranking - die bepaalt welke landen in welke pot komen bij de loting voor de WK-kwalificatie - is het belangrijk dat Oranje een positief resultaat behaalt. Nederland moet de Zwitsers voorblijven. Midweeks werd in elk geval goede zaken gedaan.

• Frank de Boer wordt de dertigste keuzeheer c.q. bondscoach met minimaal vijf Oranje-interlands op de teller. De Noord-Hollander wacht nog altijd op zijn eerste zege.

Tijdens zijn laatste vijf interlands bleef Oranje zonder overwinning. De laatste keer dat Nederland minimaal zes keer achtereen niet zegevierde, was in de periode 1998-1999. Onder Frank Rijkaard werd toen liefst elf keer op rij niet gewonnen.

• Nu al staat vast dat Oranje qua aantal zeges zijn magerste jaar van deze eeuw gaat neerzetten. Momenteel staat de teller op één triomf, de overwinning op Polen in de Nations League. Het maximaal haalbare aantal zeges in 2020 - een jaar met weinig interlands - is dus drie. Nu is het laagterecord deze eeuw nog vier overwinningen, uit 2015.

Minste zeges Oranje deze eeuw:

Jaar Zeges
2020 1
2015 4
2018 4
2016 5

Ryan Gravenberch is door De Boer toegevoegd aan de selectie en wordt met een optreden tegen Bosnië-Herzegovina de op zes na jongste debutant sinds de Tweede Wereldoorlog. De achttienjarige Ajacied zou alleen aan Matthijs de Ligt, Gerald Vanenburg, Jetro Willems, Piet Giesen, Ryan Babel en Patrick Kluivert voorrang hoeven te verlenen.

• Ook Sven Botman zou voor het eerst zijn opwachting kunnen maken in het Nederlands elftal. Net als Gravenberch kan de verdediger van Lille een einde maken aan een opmerkelijke reeks: de laatste vijf Oranje-debutanten waren allemaal spelers van AZ.

Zlatan 'in broekzak' van Botman: 'Helaas was zijn shirtje al uitverkocht'

Tegen Bosnië-Herzegovina staan drie spelers op scherp: Frenkie de Jong, Joël Veltman en Georginio Wijnaldum moeten het treffen met Polen van woensdag missen bij een gele kaart.

• Oranje is inmiddels al drie interlands zonder overwinning in de Johan Cruijff Arena, wat zeker geen record is. Tussen 2015 en 2017 bleef Nederland liefst zeven keer op rij zegeloos in het onderkomen van Ajax.

• Tim Krul zal het doel van Oranje verdedigen, zo maakte De Boer al voor het duel met Spanje duidelijk. Voor de keeper van Norwich City wordt het zijn tiende interland. Tot nu toe incasseerde hij acht goals en noteerde hij vier clean sheets.

• Hoewel Bosnië-Herzegovina in de hoogste divisie van de Nations League zit, is het Balkanland komend jaar zomer niet actief op het EK. De nummer 51 van de FIFA-ranking nam alleen in 2014 deel aan een eindronde, het WK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer UEFA Nations League
Meer over UEFA Nations League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.