Trefzekerheid Hateboer staat symbool voor bijzonder Atalanta

Reacties

Atalanta Bergamo is de trotse nummer zes van de Serie A en stevent af op Europees voetbal. Dat de bescheiden club concurrenten als Fiorentina, Sampdoria en Torino achter zich houdt, is op alle vlakken bijzonder knap te noemen.

Trefzekerheid Hateboer staat symbool voor bijzonder Atalanta

Al die clubs hebben namelijk een hoger budget dan Atalanta. Duvan Zapata is met 14 miljoen euro de duurste aankoop ooit, gevolgd door Marten de Roon (13,5 miljoen) en Luca Cigarini (10,5 miljoen). Voor die laatste transfer moeten we al terug naar 2008. Atalanta is dan ook geen club die elk jaar met vele miljoenen euro’s smijt.

Waar ligt dan de kracht van de ploeg van de ervaren trainer Gian Piero Gasperini? Natuurlijk kunnen we niet om de impact van recordaankoop Zapata heen. De spits scoorde dit seizoen al vijftien keer in 22 Serie A-duels en is goud waard voor zijn ploeg. Maar die waarde hebben zeker ook de verdedigers. Bij Atalanta mag met recht gezegd worden dat de verdedigers de eerste aanvallers zijn binnen de ploeg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Om die stelling te bewijzen hoef je slechts naar de statistieken te kijken. Atalanta scoorde dit seizoen 48 keer in de Serie A en is daarmee de meest trefzekere club van Italië. Zelfs het ongenaakbare Juventus moet met 46 doelpunten zijn meerdere erkennen in de doelgerichtheid van de blauw-zwarten. Vijftien van de 48 goals werden gemaakt door verdedigers, meer dan bij welke andere club uit een Europese topcompetitie dan ook.

Als je de doelpunten van spits Zapata dus van het totaal aftrekt, worden bijna de helft van alle Atalanta-goals gemaakt door spelers uit de achterhoede. De zeer aanvallende rechtsback Hans Hateboer is zijn plek kwijt bij het Nederlands elftal, maar beleeft een topseizoen in Bergamo. De Nederlander was dit seizoen al goed voor vier doelpunten. Hij wordt zelfs nog overtroffen door de boomlange centrale verdediger Gianluca Mancini. Het zeer gewilde 22-jarige talent maakte er al vijf.

Verdient Hans Hateboer een nieuwe kans van Ronald Koeman?
Verdient Hans Hateboer een nieuwe kans van Ronald Koeman?

Het heeft alles te maken met het systeem waarin Gasperini zijn ploeg laat spelen. De backs zijn in praktijk verkapte vleugelspitsen die de hele flank bespelen. Hateboer doet dat op rechts, op links wordt er gerouleerd tussen onder anderen Robin Gosens (ex-Heracles Almelo) en de Belg Timothy Castagne. Laatstgenoemde scoorde dit seizoen al twee keer en is eigenlijk rechtsback, maar moet daar Hateboer voor zich dulden.

De zeer aanvallende speelwijze van Atalanta is een garantie op spektakel en doelpunten. Heb jij van de Serie A het beeld dat er weinig gescoord wordt en het tempo vaak laag is? Kijk een paar wedstrijden van Atalanta en je vooroordelen zijn verdwenen. De tactiek kent ook zijn keerzijde. Atalanta incasseerde al dertig doelpunten en komt daarom niet in de buurt van clubs als Juventus (15), Napoli (18), Internazionale (16) en AC Milan (21).

Het deert de fans in Bergamo niet. Hun bescheiden clubje presteert ver boven de verwachtingen en stevent af op Europees voetbal. Dat doet het bovendien met zeer aantrekkelijk voetbal, waarbij ook de verdedigers in eerste instantie aan aanvallen denken. Wedstrijden van Atalanta zijn pure reclame voor het Italiaanse voetbal en daar speelt 'onze' Hateboer een belangrijke rol in. Misschien toch tijd voor een herkansing in Oranje?

Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
2 - 1
SPAL
SPAL
Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
28
6
4
70-30
+40
90
2
Napoli
38
24
7
7
74-36
+38
79
3
Atalanta Bergamo
38
20
9
9
77-46
+31
69
4
Internazionale
38
20
9
9
57-33
+24
69
5
AC Milan
38
19
11
8
55-36
+19
68
6
AS Roma
38
18
12
8
66-48
+18
66
7
Torino
38
16
15
7
52-37
+15
63
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Atalanta
Meer over Atalanta
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.