Transferdagboek 24/06: Rooney, Ronaldo en Suarez

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 24/06: Rooney, Ronaldo en Suarez

Een heel opvallend gerucht valt te lezen in The Daily Star, dat meldt dat Manchester United en Real Madrid een ruildeal aan het voorbereiden zijn. Beide clubs hebben te kampen met een ontevreden sterspeler en willen elkaar hier vanaf helpen. Het gaat hierbij om Wayne Rooney, die al een transferverzoek indiende, en Cristiano Ronaldo, die al een jaar verwikkeld is in moeizame contractonderhandelingen.

Het wedkantoor William Hill denkt dat de kans groot is dat Rooney komend seizoen bij Real Madrid speelt, terwijl het in de Manchester United-shop niet meer mogelijk zou zijn om het shirt van José Antonio Valencia met rugnummer 7 te kopen. Volgens Engelse media zou dat erop wijzen dat Ronaldo terugkeert op Old Trafford en daar zijn vertrouwde rugnummer weer krijgt.

Ook Luis Suarez is niet gelukkig bij zijn huidige club, Liverpool. De voormalig aanvaller van Ajax en FC Groningen is vooral Engeland zat en hoopt op een vertrek naar Real Madrid, maar De Koninklijke heeft er een geduchte concurrent bij: Paris Saint-Germain. Volgens Le Parisien ziet PSG in Suarez de ideale aanvalspartner voor Zlatan Ibrahimovic.

Een andere speler die in het verleden speelde in de Eredivisie is Keisuke Honda en de Japanner heeft aangegeven open te staan voor een nieuwe uitdaging. In januari 2010 verruilde hij VVV-Venlo voor CSKA Moskou, maar drieënhalf jaar later lonkt een overstap naar de Serie A. Lazio en AC Milan zijn geïnteresseerd.

'Ik weet niet wat mijn volgende stap zal zijn,', reageerde Honda, die met Japan werd uitgeschakeld in de groepsfase van het toernooi om de Confederations Cup. 'Maar ik heb de mogelijkheid om voor een grotere club te spelen. In augustus weet ik hoe mijn toekomst eruit ziet. Alles wat ik nu weet is dat áls ik naar een topclub vertrek, dat dat goed is voor mijn ontwikkeling. Door met grote spelers te spelen, zal ik zelf beter worden.' Tijdens de officiële presentatie van Josep Guardiola als nieuwe trainer van Bayern München kwam ook de toekomst van Mario Gomez (foto onder) ter sprake. De 27-jarige Duitse doelpuntendief zou volgens verschillende media niet tot zijn recht komen in het voetbal dat Guardiola voor ogen heeft.

De 42-jarige Spaanse succescoach ontkende dat echter tijdens zijn eerste persconferentie als trainer van Der Rekordmeister. 'Gomez hoort bij ons. Op dit moment is hij gewoon speler van Bayern en zo zal ik hem ook behandelen.'

Ook bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge weigerde van een vertrek van Gomez uit te gaan. 'Woensdag zal hij present zijn bij de eerste trainingssessie van het nieuwe seizoen. Tot op heden hebben wij geen officieel bod op hem ontvangen, ook niet uit Italië.'

Toch lijkt Gomez, ondanks een tot 2016 doorlopend contract, op weg naar de uitgang van de Allianz Arena. Vanuit de Serie A is er interesse van Fiorentina en Juventus, terwijl hij bij Atlético Madrid een van de kandidaten is om het vertrek van Radamel Falcao naar AS Monaco op te vangen. Bij Fiorentina is er in financieel opzicht alleen ruimte voor Gomez als het sterspeler Stevan Jovetic weet te slijten aan een topclub. De 23-jarige Montenegrijn moet circa dertig miljoen euro opbrengen en wordt al tijden in verband gebracht met Juventus.

Ook Luca Toni vertrekt na een jaar mogelijk alweer uit Florence. De 36-jarige centrumspits keerde afgelopen zomer verrassend terug bij de club waar hij tussen 2005 en 2007 furore maakte en scoorde acht keer in 27 competitieduels.

Het gepromoveerde Hellas Verona ziet daarom wel brood in de komst van Toni. Wel bestaat er twijfel of de wereldkampioen van 2006 het ziet zitten om tegen degradatie te strijden. 'Maar als hij daartoe bereid is, kan hij een enorm belangrijke speler voor ons worden', laat directeur Sean Sogliano weten.

In Engeland heeft Stoke City-voorzitter Peter Coates nog maar eens bevestigd dat Erik Pieters ook na de komst van manager Mark Hughes nog altijd op het verlanglijstje van The Potters staat. Het laat zich vooralsnog echter niet vertalen in concrete interesse voor de Oranje-international. Je zou denken dat Edinson Cavani (foto) het druk genoeg heeft met zijn deelname aan het toernooi om de Confederations Cup met Uruguay, toch verschijnen er in de Italiaanse kranten dagelijks berichten over de 26-jarige aanvaller van Napoli.

Tot teleurstelling van de Napolitaanse fans, die allicht weer wat meer spandoeken in de Zuid-Italiaanse metropool zullen ophangen bij het horen van de nieuwe uitlatingen van Cavani. 'Wie zou er niet gevleid zijn door de interesse van Real Madrid en Chelsea?'

In navolging van Real Madrid en Paris Saint-Germain zou volgens La Gazzetta dello Sport nu ook Chelsea concreet zijn geworden voor El Matador. Voorzitter Aurelio De Laurentiis houdt nog altijd vast aan de gelimiteerde afkoopsom van 63 miljoen euro en hoopt binnen een maand duidelijk te hebben over de toekomst van de topscorer van de Serie A.

De vraag is of Cavani nog wel wil terugkeren naar Napels, nu de fans zich massaal tegen zich hem hebben gekeerd. 'Als hij een echte vent is blijft hij in Napels. En als hij toch besluit te vertrekken, zal er duidelijkheid zijn voor 20 juli. Zo niet, dan geef ik hem een klap voor zijn kop', stelt De Laurentiis.

Er is inderdaad enige haast geboden bij die beslissing, want de vertrekclausule van 63 miljoen geldt tot 10 augustus… Een vertrek lijkt echter de enige optie, want Cavani heeft al weten dergelijke quotes van de Napoli-preses niet te pruimen.

Een andere speler die de laatste dagen een vaste gast is in ons transferdagboek is Thiago Alcántara (foto). De 22-jarige aanvoerder van de kersverse Europees kampioen Jong Spanje geniet de belangstelling van onder meer Manchester United, Manchester City en Bayern München. Waar United geldt als de voornaamste kandidaat geldt om Thiago over te nemen van Barcelona, stelt Metro dat de Catalanen de zoon van Braziliaans oud-international Mazinho (wereldkampioen in 1994) een nieuw contractvoorstel hebben gedaan in een poging de beoogde opvolger van Xavi in Camp Nou te houden.

Dat Cristian Chivu bij Internazionale gaat vertrekken is vrijwel zeker. De dagen van de 32-jarige verdediger in Milaan lijken geteld, maar een terugkeer naar Ajax ligt niet voor de hand, als we onze bronnen bij de regerend landskampioen moeten geloven.

Met Urby Emanuelson ligt ook de toekomst van een andere ex-Ajacied mogelijk niet langer in Milaan. Emanuelson werd het afgelopen half jaar verhuurd aan het Fulham van manager Martin Jol en kan volgens Italiaanse media rekenen op interesse van Torino, dat voor anderhalf miljoen deels eigenaar wil worden van de 27-jarige linkspoot, die nog een eenjarig contract heeft bij AC Milan.

We sluiten het dagboek af met nog een ander Nederlands getint gerucht. Want volgens The Sun staat Arouna Koné op de nominatie om bij Norwich City de aanvalspartner van Ricky van Wolfswinkel te worden.

De Ivoriaanse ex-PSV'er degradeerde afgelopen seizoen met Wigan Athletic uit de Premier League, maar hoopt desondanks ook na de zomer actief te zijn op het hoogste niveau in Engeland. Ook Everton zou interesse hebben in Koné, die een gelimiteerde afkoopsom van circa zes miljoen euro in zijn contract heeft staan.

Bekijk hier al onze video's