Transferdagboek 07/08: exodus bij Anzhi, Suarez en Bale

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 07/08: exodus bij Anzhi, Suarez en Bale

De ontwikkelingen bij FC Anzhi zouden nog wel eens van grote invloed kunnen zijn op de transfermarkt. Investeerder Suleiman Kerimov weigert nog met miljoenen te strooien alsof het kleingeld is en de clubleiding wil inzetten op de eigen jeugd. En dat kan een exodus aan dikbetaalde multimiljonairs betekenen.

Om maar te beginnen met Samuel Eto'o (foto). Een vertrek van de 32-jarige Kameroener zou – een understatement – voor wat meer speelruimte in het salarishuis kunnen zorgen. De spits verdient immers twintig miljoen euro netto.

Napoli verlegt door de ontwikkelingen bij de voormalige club van Guus Hiddink (onlangs opgestapt) en René Meulensteen (vandaag aan de kant gezet) de aandacht van Jackson Martínez (Porto) naar Eto'o. Naar verluidt omdat de club uit Napels een transfersom van veertig miljoen euro te gortig vindt. Al valt nog te bezien of Eto'o bereid is mee te werken aan die zuinige strategie.

Maar ook Dinamo Moskou volgt de verrichtingen op de voet. Volgens het Russische tijdschrift Sport-Express staan de goedbetaalde Russische routiniers Yuri Zhirkov en Igor Denisov namelijk op het punt om naar Moskou te verkassen. Tot slot zal ook de Braziliaan Willian Anzhi snel achter zich laten.

Er lijkt dan eindelijk een einde te komen aan het onophoudelijke getouwtrek tussen Tottenham Hotspur en Real Madrid aangaande de miljoenentransfer van Gareth Bale. Volgens The Daily Mail is Tottenham-voorzitter Daniel Levy afgereisd naar het Amerikaanse Miami om tot een akkoord te komen met Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez.

Met de overgang van Bale naar het Estadio Santiago Bernabéu is volgens de Engelse tabloid een bedrag van meer dan honderd miljoen pond (circa 120 miljoen euro) gemoeid, waarmee de 24-jarige Welshman het in 2009 door Cristiano Ronaldo gevestigde wereldrecord zou verpulveren. Destijds maakte De Koninklijke liefst 94 miljoen euro over aan Manchester United.

Het nieuws rond Bale komt na een week vol speculatie, waarin de razendsnelle linkspoot weigerde in actie te komen voor The Spurs in de oefenwedstrijd tegen AS Monaco en verder bijvoorbeeld van de twitterpagina van de Londense club werd verwijderd.

Net als Bale wordt ook Robert Lewandowski al de hele zomer in verband gebracht met een transfer. De Poolse aanvaller wil Borussia Dortmund maar al te graag verruilen voor Bayern München, dat eerder al Mario Götze voor 37 miljoen euro overnam van zijn voornaamste rivaal in de Duitse titelstrijd.

Lewandowski lijkt nu definitief tot volgend jaar te moeten wachten, aangezien Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge de recentelijk geopperde ruildeal met Mario Mandzukic naar het rijk der fabelen heeft verwezen. 'Daarvan zal het niet komen', stelt Rummenigge in Duitse media. 'Mario is een belangrijke speler voor Bayern München.'

Lewandowski kan over een jaar dus gratis de deur uitlopen bij Dortmund en diezelfde status geldt dan mogelijk ook voor Spaans international Xabi Alonso. De 31-jarige spelmaker heeft zijn in 2014 aflopende contract bij Real Madrid nog altijd niet verlengd en heeft daardoor de interesse gewekt van Juventus. Volgens het Turijnse dagblad Tuttosport moet Alonso bij Juve over een jaar de opvolger worden van Andrea Pirlo, die tegen die tijd 35 jaar oud is. Op de foto hieronder beide heren tegen elkaar in het strijdperk.

We vervolgen ons transferdagboek met groot nieuws uit België. Want vannacht om één uur heeft Het Laatste Nieuws naar buiten gebracht dat Marouane Fellaini hard op weg is naar Manchester United. De 25-jarige middenvelder zou manager David Moyes daarmee achterna reizen, al ontkent Roberto Martínez, diens opvolger bij Everton, dat er een bod ligt voor de Belg.

United richt zich op Fellaini, omdat Barcelona onlangs duidelijk maakte dat er over een transfer van Cesc Fabregas niet valt te praten. Gek genoeg is Fellaini wel een heel ander type speler dan de Spaanse middenvelder, die het vooral van zijn creativiteit moet hebben. Fellaini verwierf de voorbije seizoenen juist faam door zijn fysieke kracht.

Waar Everton met Fellaini zijn belangrijkste speler dreigt kwijt te raken, geldt dat ook al langere tijd voor stadgenoot Liverpool. Luis Suarez heeft in een interview met The Guardian nog maar eens aangegeven absoluut te willen vertrekken. De 26-jarige ex-Ajacied stelt dat in zijn contract is vastgelegd dat hij het deze zomer hogerop mocht gaan zoeken, en dreigt zijn werkgever met aan arbitragezaak. Vanwege de clausule heeft Suarez nu zelfs de Engelse spelersvakbond (PFA) ingeschakeld.

Barcelona is, net als bij de al genoemde Fabregas, ook in een ander geval niet bereid mee te werken aan een transfer. Rafael Benítez zou Javier Mascherano dolgraag zien bij Napoli, dat eerder met Raúl Albiol, José Callejón en Gonzalo Higuaín al drie spelers bij Barça's aartsrivaal Real Madrid weghaalde. Mascherano is echter onmisbaar in de toch al dun bezette defensie van de Catalanen.

In dat opzicht lijken ook de beleidsbepalers in Camp Nou tegen een teleurstelling aan te lopen. Daniel Agger en David Luiz waren twee voorname kandidaten om de achterhoede te komen versterken, maar hun respectievelijke werkgevers Liverpool en Chelsea laten hun sterkhouders niet gaan.

Liverpool-manager Brendan Rodgers heeft woensdagochtend in Scandinavische media aangegeven dat hij de Deense verdediger aan zijn contract wil houden en dat de twee een gentlemen's agreement hebben: zolang Rodgers Agger nodig heeft, blijft hij loyaal aan The Reds.

Net als Agger is ook David Luiz in beeld bij Barcelona, maar Chelsea-manager José Mourinho zou de Braziliaan volgens Mundo Deportivo niet langer kwijt willen. Zijn zaakwaarnemers zouden daarom voor niks af zijn gereisd naar Londen, omdat er aanvankelijk nog leek te praten over een deal van naar verluidt 45 miljoen euro.

Hoewel Engelse media woensdag beweren dat Chelsea vanuit Barcelona een bod heeft ontvangen voor Luiz, zou Barça-trainer Tata Martino hebben besloten dat hij geen defensieve versterking nodig heeft. Met Puyol, Mascherano en ook Gerard Piqué denkt de Argentijn al voldoende volwaardige alternatieven voor handen te hebben, te meer omdat Luiz wel erg prijzig is en hij twijfels heeft over de technische bagage van Agger.

We sluiten het dagboek af met een minstens zo onrustig verlopende transfersoap in Frankrijk. In Franse media haalt Jean-Michel Aulas nog maar eens uit naar Bafétimbi Gomis en zijn belangenbehartigers. De bij Olympique Lyon uit de gratie geraakte aanvaller was volgens de 64-jarige voorzitter van Lyon op weg naar Newcastle United, maar gaat een klacht indienen bij de Franse voetbalbond nu die transfer van de baan is.

De entourage van Gomis zou de deal hebben gedwarsboomd. Inmiddels heeft Newcastle, ongetwijfeld tot Aulas's grote ergernis, Loïc Rémy van Queens Park Rangers gehuurd. Nu een deal uitblijft, na eerdere vergeefse pogingen van Rubin Kazan en Swansea City, stelt Aulas dat hij dan wellicht het in 2014 aflopende contract van Gomis toch maar moet verlengen. En dus zijn ook Lyon en Gomis voorlopig nog niet van elkaar af.

Bekijk hier al onze video's