Tranen én trots bij Oranje-beul Tsjechië: 'Dit EK was een groot succes'

Reacties

Natuurlijk overheerst de teleurstelling bij Tsjechië na de uitschakeling op het EK, maar bondscoach Jaroslav Silhavy keek na de verloren kwartfinale tegen Denemarken (1-2) trots terug op het toernooi van zijn ploeg die in de achtste finale te sterk was voor het Nederlands elftal.

Tranen én trots bij Oranje-beul Tsjechië: 'Dit EK was een groot succes'
© Pro Shots
Tsjechië
Tsjechië
1 - 2
Denemarken
Denemarken

Een ronde later zit het EK er dus op voor Tsjechië, waarmee een opmerkelijke reeks in stand werd gehouden. 'We zijn heel teleurgesteld, er waren tranen in de kleedkamer', reageert Silhavy op de website van de bond. 'We zijn al een tijdje bij elkaar, dus het is niet makkelijk. Maar wat we hebben bereikt, is geweldig. Ik ben trots op de spelers en ik denk dat de fans zullen waarderen hoe de jongens tot het eind van de wedstrijd hebben gevochten.'

De vroege goal van Thomas Delaney was volgens Silhavy bepalend voor de wedstrijd. Volgens de bondscoach ging er een fout van het arbitrale team van Björn Kuipers aan vooraf. Zij hadden in zijn ogen geen corner mogen toekennen aan Denemarken. 'Dat is voetbal, details zijn bepalend. Het heeft de wedstrijd niet beslist, maar wel beïnvloed.' Uit beelden is inmiddels gebleken dat een Tsjechische speler de bal met de hand raakte (lees daarover meer op VI PRO). 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tsjechië keek bij rust tegen een 2-0 achterstand aan, maar vond na rust al snel aansluiting via EK-topscorer Patrick Schick. De krachten namen daarna echter af bij zijn spelers, zag Silhavy. De wil was er wel, maar genoeg om uitschakeling te voorkomen was het niet. Toch kijkt de bondscoach tevreden terug. 'We hebben gespeeld naar ons vermogen en gewerkt als team. We zitten nu vol emoties, maar persoonlijk beschouw ik dit als een groot succes.'

Silhavy zal daarbij de zege op Oranje in de achtste finale (2-0) ongetwijfeld in gedachten hebben. Ook aanvoerder Vladimir Darida kijkt tevreden terug op het EK. 'We mogen zeker trots zijn op wat we hebben bereikt. Ik denk dat we op het einde fitter waren dan de Denen, maar we konden helaas de tweede goal niet maken. Als we dat wel hadden gedaan, denk ik dat we het nog hadden omgedraaid', zei de man die tegen Oranje ontbrak door een blessure.

Dat dat niet is gelukt, zorgt voor teleurstelling. 'Maar als de teleurstelling wegebt, denk ik dat we kunnen terugkijken op een succesvol toernooi', stelde Darida. 'Ik denk dat we alleen maar positieve dingen kunnen meenemen van dit EK, het zal ons zeker een boost geven in de WK-kwalificatie. We hebben gezien dat we tegen sterke tegenstanders kunnen spelen en dat we ze kunnen verslaan. Ik vond ons het hele EK een sterk team hebben.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Gerelateerde artikelen
Meer Tsjechië
Meer over Tsjechië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.