Tsjechische bondscoach maakt vertrek direct na plaatsing voor EK bekend

Reacties

Tsjechië moet ondanks plaatsing voor het EK op zoek naar een nieuwe bondscoach. Jaroslav Silhavy maakte maandagavond direct na het kwalificatieduel met Moldavië bekend dat hij niet verder gaat bij de nationale ploeg.

Tsjechische bondscoach maakt vertrek direct na plaatsing voor EK bekend
© Pro Shots
Tsjechië
Tsjechië
3 - 0
Moldavië
Moldavië

Silhavy had een aflopend contract en heeft besloten om dat niet te verlengen. Die beslissing hadden de 62-jarige trainer en zijn technische staf al voor de wedstrijd genomen. De aanhoudende kritiek van de buitenwacht speelde daarbij een grote rol. 'De druk was enorm, soms begreep ik het ook niet. Dit heeft ook bijgedragen aan onze beslissing', vertelde de Tsjech aan CT Sport.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bondsvoorzitter Petr Fouska wilde nog niet speculeren over een opvolger. Hij bedankte Silhavy en zijn staf voor het bereiken van het EK. De voormalig trainer van Slavia Praag werd in 2018 werd aangesteld als bondscoach en leidde Tsjechië ook al naar het EK van 2020, waarin het in de achtste finale te sterk was voor het Nederlands elftal. Het WK 2022 ging aan de Tsjechen voorbij.

In Duitsland is Tsjechië er volgend jaar wel bij. Toch was er veel kritiek op het functioneren van Silhavy. Dat er tijdens deze interlandperiode drie spelers gingen stappen vlak voor het belangrijke EK-kwalificatieduel met Moldavië, speelde ook mee. 'Dat deed veel pijn, ja. Dit broeide al langer, maar het hielp niet. Ik ben wel geraakt door dat incident', zei de bondscoach.

De druk van buitenaf was de belangrijkste reden om na vijf jaar te stoppen als bondscoach. 'Het hele land bemoeit zich ermee als de keuzes niet goed uitpakken. Dan bestaat het land uit allemaal bondscoaches. Recent escaleerde het bovendien. Ik snapte die agressie niet. Dat heeft allemaal bijdragen aan mijn beslissing', aldus Silhavy, die dus wel toe is aan wat rust.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep E EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Albanië
8
4
3
1
12-4
+8
15
2
Tsjechië
8
4
3
1
12-6
+6
15
3
Polen
8
3
2
3
10-10
0
11
4
Moldavië
8
2
4
2
7-10
-3
10
5
Faeröer Eilanden
8
0
2
6
2-13
-11
2
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Tsjechië
Meer over Tsjechië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.