Deens dynamiet is Tsjechië te machtig: Dolberg loodst EK-revelatie naar halve finale

Reacties

Denemarken heeft zaterdag in Baku gedaan wat het Nederlands elftal niet lukte: winnen van Tsjechië. De ploeg van Kasper Hjulmand sloeg in een prima eerste helft het beslissende gaatje en plaatste zich zo voor de halve finale van het EK, waarin Engeland of Oekraïne de tegenstander zal zijn.

Deens dynamiet is Tsjechië te machtig: Dolberg loodst EK-revelatie naar halve finale
© Pro Shots
Tsjechië
Tsjechië
1 - 2
Denemarken
Denemarken

Voor de Denen wordt de droom mooier en mooier. De manschappen van Hjulmand kenden een dramatisch begin van dit toernooi, met het vreselijke moment met Christian Eriksen en nederlagen tegen Finland en België, maar zijn inmiddels helemaal opgeleefd en lopen over van het zelfvertrouwen. Dat merkte zaterdag ook Tsjechië, dat al binnen vijf minuten op achterstand kwam.

Thomas Delaney zette Denemarken al snel op het juiste spoor. De middenvelder stond bij een hoekschop helemaal vrij en kopte ongehinderd de 0-1 binnen. Tsjechië moest daardoor al snel in de achtervolging en kreeg ook wel zijn momenten, maar Denemarken bleef de gevaarlijkste ploeg. Een inzet van de jarige Mikkel Damsgaard werd maar net voor de doellijn weggehaald en Delaney schoot rakelings naast. Ook Martin Braithwaite had geen geluk in de afronding.

Vlak voor rust zag scheidsrechter Björn Kuipers de 0-2 alsnog vallen. Kasper Dolberg kroonde zich met zijn derde goal tot gedeeld Deens topscorer op Europese eindtoernooien, maar alle complimenten waren voor aangever Joakim Maehle, die met buitenkant voet voor een weergaloze voorzet zorgde. Denemarken zat zo op rozen en ging met een goed gevoel de kleedkamer in. Dit mocht niet meer misgaan.

© Pro Shots

Tsjechië weigerde echter om de handdoek in de ring te gooien. De ploeg die een einde maakte aan het EK-verhaal van Oranje schoot uit de kleedkamer voor de tweede helft en kreeg direct een aantal goede kansen, voordat Patrik Schick de aansluitingstreffer op het bord bracht. Voor Schick betekende het al zijn vijfde goal van dit EK: daarmee is hij samen met Cristiano Ronaldo topscorer van dit toernooi.

De spanning was direct helemaal terug en Tsjechië ging op jacht naar de gelijkmaker. Daar kwamen echter niet bijzonder veel kansen voor. Kasper Schmeichel zat er bij een gevaarlijke vrije trap goed bij en hoefde verder niet vaak in te grijpen. Denemarken hield stand en geeft zijn toernooi een vervolg. Woensdag wacht de winnaar van Oekraïne - Engeland op Wembley.

Tsjechië
Tomás Vaclík 6
Vladimír Coufal 7
Ondrej Celustka 6
(65. Jakub Brabec) -
Tomás Kalas 6,5
Jan Boril 6
Tomás Holes 6,5
(46. Jakub Jankto) 6
Tomás Soucek 6,5
Lukás Masopust 5
(46. Michael Krmencík) 5,5
Antonín Barák 5,5
Petr Sevcík 6
(80. Vladimir Darida) -
Patrik Schick 7
(79. Matej Vydra) -
Bondscoach: Jaroslav Silhavy 6,5
Denemarken
Kasper Schmeichel 7
Andreas Christensen 7
(81. Joachim Andersen) -
Simon Kjaer 7
Jannik Vestergaard 6,5
Jens Stryger Larsen 6
(71. Daniel Wass) -
Pierre-Emile Højbjerg 7
Thomas Delaney 7,5
(81. Mathias Jensen) -
Joakim Maehle 8
Martin Braithwaite 6,5
Kasper Dolberg 7,5
(59. Yussuf Poulsen) 6,5
Mikkel Damsgaard 7
(60. Christian Norgaard) 6
Bondscoach: Kasper Hjulmand 7
Scheidsrechter: Björn Kuipers (NED) 6,5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.