Tottenham deelt Nederlands voetbal in allerlaatste seconde een tik uit

Na een knotsgekke ontknoping in Groep D overwinteren Eintracht Frankfurt en Tottenham Hotspur in de Champions League. Eintracht steeg door een zege op Sporting Portugal van de derde naar de eerste plek. Olympique Marseille leek met het Europa League-ticket aan de haal te gaan, maar moest dat door een late nederlaag tegen Tottenham Hotspur aan Sporting laten. Daardoor blijft de Portugese topclub, een vertegenwoordiger van de Nederlandse coëfficiëntenconcurrent Portugal, toch nog actief in Europa.

Olympique Marseille
1 - 2
Tottenham Hotspur

Voordat Marseille op slag van rust de score opende, kregen beide ploegen een forse tegenvaller te verwerken. In de tiende minuut raakte Marseille-verdediger Eric Bailly geblesseerd; na een klein halfuur moest ook Heung-Min Son de strijd staken. Son kwam met zijn hoofd in botsing met de schouder van Chancel Mbemba en verliet aangeslagen het veld.

Kansen kwamen er ook in de eerste helft, met name voor Marseille. Zo kopte Alexis Sánchez voorlangs in de openingsfase en had Hugo Lloris een goed antwoord op een diagonale streep van Jordan Veretout. De 1-0 in de blessuretijd van de eerste helft kwam dan ook niet volledig uit de lucht vallen. Mbemba kopte de bal binnen na een voorzet van Veretout.

Tottenham kwam sterk uit de kleedkamer en maakte acht minuten na de pauze de 1-1. Na een indraaiende vrije trap van Ivan Perisic torende Clément Lenglet boven zijn bewaker uit en knikte hij raak in de verre hoek. Harry Kane had er 1-2 van kunnen maken, maar kreeg zijn voet niet goed tegen de bal nadat keeper Pau López een voorzet liet glippen.

Ook Pierre-Emile Højbjerg hield Marseille in leven, door tegen de lat te schieten. In de slotfase miste Sead Kolasinac aan de overzijde een enorme kopkans en daardoor liep Marseille overwintering in de Champions League mis. Diep in de blessuretijd zorgde Højbjerg er via een succesvolle counter zelfs voor dat Marseille helemaal is uitgeschakeld in Europa.

Sporting Lissabon
1 - 2
Eintracht Frankfurt

Ook in Lissabon was sprake van een serieuze blessure in de eerste helft: Nuno Santos moest de strijd staken door een ogenschijnlijke voetblessure. Ondanks die tegenvaller kwam Sporting even later op voorsprong. Arthur Gomes ontving de bal in het strafschopgebied voor de voeten van Arthur Gomes, na een van richting veranderde voorzet van Manuel Ugarte: 1-0.

Verder was het aantal kansen beperkt in de eerste helft, al kopte Paulinho in de twaalfde minuut bijna in zijn eigen doel na een corner van Eintracht. Een kwartier na de pauze floot arbiter Slavko Vincic voor een penalty voor Eintracht na een handsbal van Sebastian Coates, die daarvoor in de rug werd gelopen door Daichi Kamada. De strafschop werd door Kamada zelf benut.

Achttien minuten voor tijd completeerde Eintracht de comeback. Randal Kolo Muani troefde Gonçalo Inácio af in een fysiek duel in het strafschopgebied en zette de groep op zijn kop: 1-2. Sporting ging zodoende van een virtuele eerste naar een uiteindelijke derde plek in de poule. Voor Eintracht is het debuut in de Champions League tot dusver een sprookje.