Torres helpt Spanje aan eerherstel tegen EK-kwelgeest Italië

Reacties

Spanje heeft zich woensdagavond in San Siro ten koste van Italië geplaatst voor de finale van de Nations League. Ferran Torres groeide uit tot de grote man aan Spaanse zijde, waar de jonge debutant Gavi geschiedenis schreef.

Torres helpt Spanje aan eerherstel tegen EK-kwelgeest Italië
© Pro Shots
Italië
Italië
1 - 2
Spanje
Spanje

Na de grote successen tussen 2008 en 2012 worstelde Spanje in de voorbije jaren met het vervangen van de gouden generatie. Het verjongen gebeurde met wisselend succes. Een van de hoogtepunten was de 6-0 zege op Duitsland in de Nations League in november vorig jaar. Het gaf hoop voor het EK, dat afgelopen zomer voor de Spanjaarden in de halve finale eindigde door een nederlaag tegen de latere winnaar Italië. Bondscoach Luis Enrique ging daarna verder met verjongen en zorgde in Milaan voor een historisch moment. Barcelona-talent Gavi werd met zijn zeventien jaar en 62 dagen als debutant in de basis de jongste Spaans international ooit.

Italië was de betere ploeg in de openingsfase, maar liet daarna defensief steken vallen. Bij een kans voor Mikel Oyarzabal kwamen de Italianen nog met de schrik vrij. Bij de tweede mogelijkheid voor Spanje was het wel raak. Torres opende in de zeventiende minuut op prachtige wijze de score door de bal met een volley in de verre hoek te plaatsen uit een voorzet van Oyarzabal. De Manchester City-aanvaller speelde opnieuw als valse nummer negen en deed dat wederom succesvol. De 21-jarige Torres scoorde in de vorige twee interlands van Spanje ook al en onderstreepte tegen Italië vlak voor rust nog eens zijn waarde door de 0-2 binnen te koppen uit een weer een voorzet van Oyarzabal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vlak voor die tweede goal van de Spanjaarden had Italië nog een dreun geïncasseerd. Leonardo Bonucci was na zijn tweede gele kaart en dus rood van het veld gestuurd. Dat was het gevolg van een elleboogstoot in een luchtduel met Sergio Busquets.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door die ontwikkelingen in de fase vlak voor rust kwam de eerste nederlaag sinds 10 september 2018 angstvallig dichtbij. Met Giorgio Chiellini als nieuw slot op de deur en zonder de geslachtofferde Federico Bernardeschi ging Italië na rust nog wel op jacht naar de aansluitingstreffer en gelijkmaker. Spanje buitte het numerieke overwicht echter goed uit door de bal vaak lang in de ploeg te houden. Gavi vertolkte daarbij een belangrijke rol, het door Ronald Koeman bij Barça naar voren geschoven talent zal donderdagochtend veel lof oogsten in de Spaanse sportkranten.

De Italianen hadden het aan Gianluigi Donnarumma te danken dat de schade op weg naar de slotfase niet verder opliep. De goalie werd vanwege zijn vertrek bij AC Milan uitgefloten in San Siro, maar zorgde er wel voor dat Italië lang hoop mocht houden op een ommekeer. Italië zette met tien tegen elf dapper aan voor een slotoffensief en werd daar in de 83ste minuut voor beloond. Invaller Lorenzo Pellegrini zorgde op aangeven van Federico Chiesa voor de 1-2, maar daar bleef het bij.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo werd het een gedenkwaardige avond voor de Spanjaarden. Exact drie maanden na de pijnlijke EK-uitschakeling werd wel afgerekend met Italië, met jonge uitblinkers die hoop bieden voor een nieuwe gouden toekomst. Na het beëindigen van de zo knappe reeks van Italië zonder nederlaag wacht voor Spanje zondagavond in de finale een confrontatie met België of Frankrijk. Die twee landen treffen elkaar donderdagavond. De verliezer van dat duel speelt zondagmiddag tegen Italië om de derde plek.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.