Topfitte Van de Ven ziet verbeterpunt Jong Oranje en kent zwakte Portugal

Micky van de Ven heeft vrijdagochtend vooruitgekeken naar de wedstrijd tegen Portugal. De centrale verdediger van Jong Oranje kwam zonder kleerscheuren uit het eerste groepsduel met België. Op het EK voor beloften wacht nu de volgende test.

Portugal O21
1 - 1
Nederland O21

'Eigenlijk was ik liever met een overwinning en drie punten begonnen', reageerde Van de Ven op de persconferentie na een vraag over de start van het toernooi. Tegen de Zuiderburen werd weliswaar niet gewonnen, maar na de tweede helft was één punt een prima score, leek het. 'Ja, eigenlijk wel. Wij moesten in de eerste helft gewoon scoren. Als je 2-0 voor staat, kan je de wedstrijd in het slot gooien. Nu waren de tweede helft de Belgen gewoon beter en mochten we doelman Bart Verbruggen bedanken dat hij ons nog een paar keer heeft gered.'

Van de Ven zag wat verbeterpunten bij Jong Oranje. 'De tweede helft kregen we maar weinig druk op de bal. Daardoor maakten we de ruimtes op het veld veel te groot om het voetbal te spelen wat we wilden. De Belgen kwamen in hun kracht. We waren niet meer compact, daardoor zag je dat zij zich goed onder onze druk uit konden voetballen. Dat moet echt beter.'

Een aantal van zijn ploeggenoten waren naarmate het einde van de wedstrijd naderde moegestreden. Zelf had Van de Ven er weinig last van. Na een jaar in de Bundesliga heeft de verdediger inhoud gekregen. 'Ik had er geen last van en zat er nog wel goed in. Maar ik heb ook het hele seizoen alles gespeeld. En bij Wolfsburg hebben we veel aan de conditie gewerkt. Dat doen ze in Duitsland, zoals je weet. Dus ik had nog wel krachten over op het einde.'

'Nu staat de druk op het duel met Portugal', weet Van de Ven. Een nederlaag is eigenlijk uitgesloten, wil Jong Oranje naar de volgende ronde gaat. De Portugezen begonnen met een nederlaag tegen Georgië en krijgen dezelfde opdracht. 'Zij hebben veel kwaliteit. Ze zijn goed aan de bal. Alleen de druk staat er daar vol op. Het zal op en neer gaan. Ik denk dat wij rust moeten zoeken om de bal in de ploeg te houden. Hopelijk gaan we veel goals maken.'

Van de Ven kent de mindere punten van Portugal, maar weigerde zich daarover uit te laten. 'Ieder team heeft zwakkere punten. Wij zien ze, maar ik ga ze niet benoemen. Dan weten ze dat ook. Alleen we kennen ze en gaan ze benutten.'