Jong Engeland pakt derde EK-titel na knotsgekke slotfase tegen Spanje

Jong Engeland heeft zich zaterdag gekroond tot Europees kampioen. De formatie van Lee Carsley versloeg vijfvoudig winnaar Spanje in de finale. De Spanjaarden misten diep in de extra tijd een strafschop. Voor Engeland is het de derde EK-titel.

Engeland O21
1 - 0
Spanje O21
Spanje O21

Met Engeland en Spanje troffen twee geroutineerde finalelanden elkaar in het Georgische Batumi. Spanje werd immers al vijf keer eerder Europees kampioen Onder-21 en stond in totaal acht keer in de finale. Engeland pakte de titel twee keer en was ook een keer verliezend finalist. Door respectievelijk Israël en Oekraïne uit te schakelen plaatsten Engeland en Spanje zich voor de eindstrijd.

De toeschouwers in Batumi kregen een interessante strijd te zien, al viel het aantal kansen in de eerste helft ietwat tegen. Zowel Engeland en Spanje kreeg een grote mogelijkheid. Alex Baena schoot net naast namens Spanje en vlak voor rust was het Levi Colwill die de lat raakte. Kort daarna was het wel raak voor de Engelsen. Cole Palmer van Manchester City legde aan voor een vrije trap en schoot via de muur raak. Na de treffer ontstond een opstootje vanwege Spaanse woede over het geven van de vrije trap. Daarbij kregen assistent Ashley Cole van Engeland en een Spaans staflid de rode kaart.

Na rust ging Spanje op jacht naar de gelijkmaker en werd Engeland in een fase achteruit gedrukt. Spits Abel Ruiz dacht de 1-1 te maken uit een vrije trap, maar door zijn rake kopbal ging terecht een streep vanwege buitenspel. Ruiz miste even later een grote kans op een goal. Zijn kopbal vloog net naast. Tussendoor ontsnapte Spanje nog aan de 2-0 van Curtis Jones. Keeper Arnau Tenas lag toen in de weg.

Dat deed de doelman in de slotfase opnieuw toen invaller Noni Madueke het uit een lastige hoek probeerde. Spanje bleef zo in leven en kreeg in de absolute slotfase de ultieme kans op 1-1. Scheidsrechter Espen Eskas gaf in de laatste minuut van de extra tijd namelijk een strafschop. De Noor bekeek op aanraden van de VAR beelden van een vermeende overtreding van Colwill op Ruiz en wees naar de stip. Ruiz stuitte echter op keeper James Trafford, die vervolgens ook inzetten van Aimar Oroz en Sergio Camello. Zo werd Trafford de grote held en pakte Engeland na een knotsgekke slotfase de Europese titel, de eerste sinds 1984.