Thorsby vraagt met opmerkelijke actie aandacht voor klimaatverandering

Reacties

Morten Thorsby gaat komend seizoen met rugnummer 2 spelen voor Sampdoria. De ex-middenvelder van SC Heerenveen wil daarmee meer bewustzijn kweken over de klimaatproblemen.

Thorsby vraagt met opmerkelijke actie aandacht voor klimaatverandering
© Pro Shots

De 25-jarige Noor heeft besloten rugnummer 18 in te ruilen voor nummer 2. Hij legt uit dat hij voor dat nummer gekozen heeft vanwege het klimaatakkoord in Parijs. Daarin is vastgelegd dat de Verenigde Naties streven naar het beperken van de opwarming van de aarde, het streven is om de opwarming ruim onder de twee graden Celcius te houden.

Bij de podcast BroPod geeft Thorsby uitleg over zijn actie: 'Zingeving is iets waar ik mee heb geworsteld als tiener. Ik moest presteren in het voetbal en wilde beter zijn dan alle anderen, maar tegelijkertijd vroeg ik me af wat ik eigenlijk aan het doen was. Er is een grote klimaatcrisis en ik speel voetbal. Dat rijmt niet met elkaar voor mij. Op een gegeven moment twijfelde ik ook of ik nog verder moest gaan met het voetbal. Ik sprak er met mijn ouders over en we kwamen tot de conclusie dat ik mijn leven wilde gebruiken voor wat belangrijk is. Voor mij is het beste om voetbal te blijven spelen en te blijven praten over dit soort belangrijke onderwerpen.'

Over het veranderen van zijn rugnummer zegt Thorsby: 'Het gaat om bewustzijn. Dat mensen zich bewust zijn van de gevolgen van de keuzes die ze maken. Op die manier gaan mensen je uiteindelijk volgen.'

Thorsby, begeerd door verschillende clubs in Italië en Engeland, staat voor zijn derde seizoen bij Sampdoria, de zevenvoudig Noors international kwam in 2019 over van SC Heerenveen. Sampdoria begint op maandag 23 augustus aan het nieuwe Serie A-seizoen met een thuiswedstrijd tegen AC Milan.

Wij maakten in de Heerenveen-periode van Thorsby al onderstaand verhaal over de idealen van de Noor.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.