Terugblik Dag 15: Blauw verbleekt en een Italiaanse mol

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

Terugblik Dag 15: Blauw verbleekt en een Italiaanse mol

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/f24ca245-21f8-4836-8dae-10ad172d56cc_image5127498057803869563.jpg" /> Nimmer had Spanje op een groot toernooi Frankrijk verslagen, maar de primeur had niet duidelijker tot stand kunnen komen dan zaterdag in Donetsk. Het 2-0 resultaat was nog een magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld. Was het Franse respect te veel omgezet in ontzag voor de wereld- en Europees kampioen?

Al met al, de Franse onmacht was groot. De frustratie bij Samir Nasri zat na de 2-0 nederlaag diep getuige zijn uiterst geïrriteerde reactie richting de wachtende journalisten. De aanvallende middenvelder, door Laurent Blanc ongetwijfeld tot zijn ongenoegen gedegradeerd tot bankzitter, kon zijn teleurstelling niet verbergen en beet de wachtende journalisten het nodige verwensingen toe.

De opgekropte woede stond in schril contrast met het slappe verweer binnen de lijnen. Frankrijk kon ook naarmate de uitschakeling steeds dichterbij kwam, geen vuist maken om er nog een offensief uit te persen. Spanje bleef zoals gebruikelijk rustig de bal rondtikken, zonder nadrukkelijk op zoek te gaan naar een doelpunt. Veelzeggend was het aantal Spaanse pogingen die daadwerkelijk op doel gingen; vijf, inclusief de twee doelpunten.

Maar dat cijfer zegt weinig; La Roja kreeg immers zonder veel problemen Les Bleus stil. We hopen dat de Iberische tweestrijd met als inzet een finaleplaats de gewekte verwachtingen wel kan inlossen. Want Frankrijk bleek niet bij machte de kwartfinale kleur te geven. Inmiddels mag de mol met een gerust hart tot hét dier van dit EK worden genoemd. In het Nederlandse en Duitse kamp was en is er eentje die stiekem de media op de hoogte stelt van tactische nieuwtjes die binnenskamers moeten blijven. Bij de Engelsen dook er ook een mol op tijdens de training in Kraków, een echte welteverstaan.

Lang kon het dier niet aanschouwen hoe bondscoach Roy Hodgson zijn ploeg voorbereidt op het treffen met Italië. Een bewaker ving de nieuwsgierige mol en liet hem weer vrij in de vrije natuur, zo meldde de Engelse bond. Naar verluidt ging het om een Italiaanse mol… Samenstelling: Lars Ulrich
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen