Ten Hag geniet van hoe fit Ajax zijn tegenstanders teleur blijft stellen

De fitheid van de selectie is een belangrijk onderdeel van het succes van Ajax in dit seizoen. Dat concludeerde Erik ten Hag zondag na afloop van de wedstrijd tegen AZ, waarin hij zijn ploeg in de tweede helft opnieuw een tandje had bij zien schakelen.

Ajax
Ajax
2 - 0
AZ
AZ

De eerste helft was volgens Ten Hag nog redelijk in evenwicht. 'Twee ploegen met een heel mooi spelidee, dan zie je ook een aantrekkelijke wedstrijd. Heel intens, van beide kanten, met mooie reddingen van beide keepers', analyseerde de Ajax-trainer na afloop voor de camera van ESPN. 'In de tweede helft hebben we het iets anders aangepakt, meer geduld bewaard en de kaart Nico Tagliafico gespeeld. In de eerste helft probeerden we dat ook al, maar toen was het vaak te hectisch en te snel richting het eindstation. In de tweede helft zat daar veel meer rust in. En met de frisheid die we hebben ingebracht met Noussair Mazraoui en David Neres konden we heel gevaarlijk worden.'

Na een 0-0 ruststand maakte Davy Klaassen in de tweede helft twee goals (2-0). 'Tegenstanders van Ajax hopen allemaal dat wij aan het einde van ons Latijn zijn, maar dat zijn we nog lang niet', complimenteerde Ten Hag zijn selectie. 'Het blijkt elke keer weer dat wij in de tweede helft kunnen bijschakelen, terwijl tegenstanders juist kapot gaan. Dat heeft natuurlijk ook met technisch en tactisch vermogen te maken, want tegenstanders moeten veel investeren tegen ons. Als wij het op deze manier aanpakken, is het heel moeilijk winnen van Ajax. Sterker nog: wij winnen meestal.'

Mede door de fitheid van Ajax (Ten Hag: 'We hebben in heel veel fases ook gewoon goed gevoetbald hoor') is de landstitel voor de Amsterdammers nu zo goed als binnen. 'Wij mogen hier zeker even van genieten', vond Ten Hag. 'Dit was de tweede competitiezege op AZ, de nummer twee van Nederland, die heel goed voetbal speelt. Maar wij waren in de tweede helft beduidend beter. De landstitel is nu bijna binnen, we kunnen ons een week voorbereiden om het zo goed mogelijk te gaan vieren, maar we moeten het nog wel even doen.'

Ten Hag hoopt dat er voor de kampioenswedstrijd tegen FC Emmen opnieuw fans welkom zullen zijn. 'We hebben de steun van onze supporters en de entourage die het brengt gemist', zei de trainer. 'De fans zijn al die tijd thuis gebleven en het zou mooi zijn als ze erbij kunnen zijn als we kampioen worden. Maar ik ga daar helaas niet over. Mocht ik het maar bepalen; dan was het wel duidelijk.'

Tadic
Aanvoerder Dusan Tadic weet dat het natuurlijk niet meer mis zal gaan voor Ajax. 'Pak schaal, pak beker, pak alles!', lachte de Serviër. 'Dit is heel mooi. We werken het hele seizoen voor de landstitel. Het is nog niet helemaal officieel, maar de schaal is er.'