Koopmeiners feliciteert Ajax alvast: 'De terechte kampioen'

Hoewel het nog niet helemaal officieel is, heeft Teun Koopmeiners Ajax zondag alvast gefeliciteerd met het binnenhalen van de landstitel. De Amsterdammers zijn volgens de AZ-captain de terechte kampioen.

Ajax
Ajax
2 - 0
AZ
AZ

Ajax won zondag met 2-0 van AZ en kan nu enkel nog in theorie ingehaald worden op de ranglijst. 'Laat ik beginnen met een felicitatie aan Ajax', begon Koopmeiners zijn interview met ESPN na afloop. 'Ze zijn verdiend kampioen geworden; iedereen weet dat dit niet meer veranderd gaat worden. De landstitel voor Ajax is nu natuurlijk een feit.'

AZ wist het Ajax zondag voor rust nog wel lastig te maken. 'Ik denk dat het voor de neutrale kijker een mooie pot was', blikte Koopmeiners terug. 'Voor rust hadden wij er meer uit kunnen halen. We hebben toen een aantal kansen weten te creëren en als je daar net wat zuiverder mee omgaat… De tweede helft verlies je meer tweede ballen en wordt het een stuk lastiger.'

Dat Ajax donderdag nog speelde tegen FC Utrecht bleek geen beslissende factor in deze wedstrijd. 'Ajax is gewoon een topfitte ploeg. Als topclub moet je ook zo'n schema hebben, vind ik', zei Koopmeiners daar over. 'Wij hebben in de weken dat we doordeweeks speelden ook nooit gemerkt dat we supermoe waren op zondag. Misschien hadden we in de tweede helft qua fysiek meer over ze heen moeten lopen, maar dat zit ook in een paar momenten. Als je direct na rust twee, drie keer de bal verliest, ga je voor je gevoel meer achter de feiten aan lopen.'

Calvin Stengs baalde net als Koopmeiners van het gebrek aan scherpte voor rust. 'Als je vier of vijf kansen krijgt, mag er wel eentje in', zei de aanvaller. 'In dit soort wedstrijden gaat het om details. Dat hebben wij niet goed gedaan en zij wel.'

Tot de openingstreffer van Davy Klaassen (die uiteindelijk ook de 2-0 maakte) was er volgens Stengs niet veel aan de hand voor AZ. 'Maar daarna had ik het gevoel dat het een beetje instortte bij ons. We werden steeds slordiger en kregen er geen druk meer op. Zonde.'