Tadic en Gudelj goud waard voor Servië, plaatsing voor EK een feit

Servië heeft zich voor het eerst sinds 2000 weer eens geplaatst voor het EK. De Serviërs kwamen in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Bulgarije, maar dat was genoeg om Montenegro achter zich te houden in de poule.

Servië
Servië
2 - 2
Bulgarije
Bulgarije

Servië had plaatsing voor het EK volledig in eigen hand. Bij een overwinning of een gelijkspel op laagvlieger Bulgarije was kwalificatie een feit. In een - door een straf van de UEFA - met 8000 kinderen gevuld Gradski stadion begon Servië uitstekend aan de laatste klus.

Na ruim een kwartier spelen kwam de thuisploeg namelijk op voorsprong. Na een hoekschop van Dusan Tadic kon Nemanja Gudelj vrij inkoppen. De oud-speler van AZ en Ajax raakte echter de lat, maar in de rebound kon Miloš Veljković raak koppen.

In de tweede helft zakte het niveau van de Serviërs opeens ver weg. Na een uur spelen kreeg Servië daar ook de rekening voor gepresenteerd toen zwak uitverdedigen van Filip Kostić de gelijkmaker van Georgi Rusev inleidde. Bulgarije was de betere ploeg in de tweede helft en kwam na een snelle counter zelfs op voorsprong. Aanvoerder Kiril Despodov verschalkte de Servische doelman.

Tien minuten voor tijd maakte Servië aan alle twijfel een einde en weer moest een hoekschop daarbij de helpende hand bieden. Verdediger Srdan Babić kopte uit een voorzet van Tadic de 2-2 tegen de touwen. Door het gelijke spel plaatst de ploeg van Dragan Stojković zich op eigen kracht voor het EK in Duitsland. Het is voor het eerst sinds 2000 dat het land zich plaatst voor het EK, toen nog als Servië en Montenegro. Wel was Servië als zelfstandig land al drie keer actief op een WK.

Hongarije
Hongarije
3 - 1
Montenegro
Montenegro

Vooraf moest Montenegro hopen op een uitglijder van de grote rivaal Servië, maar moest het ook zelf winnen om nog kans te maken op kwalificatie. Dat laatste leek goed te komen toen de Montenegrijnen via Slobodan Rubezic op voorsprong kwamen in Boedapest.

Tegenstander Hongarije was al zeker van plaatsing voor het EK, maar besloot de supporters in eigen huis toch nog een reden te geven om een extra feestje te vieren. Eén man was daar persoonlijk verantwoordelijk voor. Liverpool-ster Dominik Szoboszlai zorgde in de 67ste en 68ste minuut in korte tijd voor de Hongaarse voorsprong.

Montenegro kwam die ferme dreun niet meer te boven. In de slotfase zorgde uitblinker Adam Nagy ook nog voor de 3-1. Zo moet de nummer 70 van de FIFA-ranking genoegen nemen met een derde plaats in Groep G van de EK-kwalificatie.