Swingend Man City houdt Liverpool in de wachtkamer

Manchester City heeft maandag zonder enige moeite met ruime cijfers gewonnen van Burnley. De ploeg van manager Pep Guardiola scoorde erop los en talent Phil Foden gaf zijn visitekaartje af met twee doelpunten. Liverpool kan daardoor woensdag nog niet kampioen worden.

Manchester City
5 - 0
Burnley
Burnley

City speelt in het restant van het seizoen eigenlijk alleen nog voor de eer en om de tweede plek veilig te stellen, want de achterstand op Liverpool is bijna niet meer goed te maken. City hoopt dat de tweede plek recht geeft op een Champions League-ticket, maar dat is afhankelijk van een juridische zaak tegen de UEFA. De Europese voetbalbond wil City voor twee seizoenen uitsluiten van Europees voetbal.

Foden liet zich maandag zien aan Guardiola. De twintigjarige middenvelder stond in de basis en opende halverwege de eerste helft de score. Hij kreeg de bal van Bernardo Silva, legde aan en haalde met links uit. Riyad Mahrez zorgde er met twee goals voor rust voor dat het na 45 minuten 3-0 stond. Eerst speelde hij de defensie van Burnley dol en daarna schoot hij raak en in de extra tijd benutte hij een penalty na een overtreding op Sergio Agüero.

In de tweede helft ging City rustig verder. Na 51 minuten zette ook David Silva zijn naam op het scoreformulier. Bernardo Silva was opnieuw de aangever en David Silva schoof de bal binnen. Ook de 5-0 mocht er zijn, nadat Erik Pieters was ingevallen aan de zijde van Burnley. Kevin De Bruyne speelde Bernardo Silva aan op de rechterflank. De Portugees passte naar Gabriel Jesus, die met een bekeken tikje Foden in staat stelde om zijn tweede goal van de avond te maken. Daarmee was de eindstand bereikt.

Met de ruime winst op Burnley zorgde City er wel voor dat Liverpool woensdag tegen Crystal Palace nog niet kampioen kan worden. De ploeg speelt donderdag zelf tegen Chelsea en kan de achterstand dan eventueel weer verkleinen. Wint Liverpool van Palace en verliest City een dag later, is Liverpool alsnog kampioen. Als beide ploegen winnen, kan Liverpool over een week de titel grijpen op bezoek bij City.