Supersub Gladon smoort schokeffect SC Heerenveen in de kiem

SC Heerenveen heeft een punt overgehouden aan de Derby van het Noorden. Na de eerste 45 minuten onder leiding van interim-trainer Johnny Jansen leek zowaar sprake van een schokeffect, maar FC Groningen tapte in de tweede helft uit een ander vaatje en behield op de ranglijst de voorsprong van vijf punten in de strijd om Europees voetbal. Wel zag het Willem II passeren.

sc Heerenveen
1 - 1
FC Groningen

Dat terwijl Heerenveen in de eerste helft nog de meeste aanspraak op de zege maakte. De gastheren hadden dan ook wat recht te zetten na de zielloze vertoning tegen FC Emmen (2-0 nederlaag) en de eerdere nederlagen tegen Feyenoord (3-0) en De Graafschap (0-3). In het eerste duel sinds het op non-actief zetten van Jan Olde Riekerink toonden de Friezen in ieder geval weer initiatief.

Het duurde wel even voordat Heerenveen daarvoor de gepaste beloning kreeg. Met Sam Lammers ontbrak voorin dan ook een van de twee smaakmakers (Michel Vlap stond wel in de basis). Zijn vervanger in de spits Pelle van Amersfoort kreeg in de 26ste minuut een prima kans op de openingstreffer na een steekpass van Ben Rienstra, maar Groningen-doelman Sergio Padt stond de 1-0 in de weg.

Zeven minuten voor rust was Padt wel geklopt. Linksback Lucas Woudenberg gaf de bal voor en Van Amersfoort kopte bij de eerste paal raak: 1-0. Het was pas de tweede tegengoal in de laatste zes competitiewedstrijden van Groningen, dat daar voor rust bar weinig tegenoverstelde. Dat terwijl de laatste nederlaag in de Derby van het Noorden van oktober 2016 dateerde (0-3).

Pelle van Amersfoort zette SC Heerenveen in de eerste helft op voorsprong met een kopbal.

Groningen leek zich te realiseren dat een nieuwe nederlaag de strijd om de play-offs nog spannender zou maken en zette in de tweede helft aan. Kaj Sierhuis zette Warner Hahn al snel aan het werk na goed drukzetten op de helft van Heerenveen en na krap een uur moest de goalie van de Friezen zelfs twee keer in actie komen, waarbij vooral zijn reflex op een rebound van Sierhuis indrukwekkend was.

Dat moment maakte duidelijk dat het Groningen in de tweede helft wél menens was en kort daarna was het ook raak. Weer was het Paul Gladon (foto) die de trekker overhaalde. De matchwinner van de vorige twee duels was enkele minuten na rust in het veld gekomen voor Ritsu Doan en bewees voor de derde keer op rij zijn waarde als supersub door een voorzet van Iliass Bel Hassani achter Hahn te volleren.

Zo had de derby in de tweede helft een heel ander gezicht. Heerenveen raakte vlak voor de 1-1 nog wel de paal via Rienstra, maar het was vooral Groningen dat de klok sloeg. Via Samir Memisevic (zijnet) en Gladon (redding Hahn) rook het nog aan de winnende treffer, maar die kwam er niet meer. Ook niet toen Heerenveen in de extra tijd nog een dot van een kans kreeg. Willem II profiteert van het gelijkspel.