Succescoach Freiburg uit felle kritiek op vluchtigheid en neokapitalisme

Reacties

De voetbalwereld wordt vluchtiger en vluchtiger. Ook in Duitsland, voorheen een bastion van rationaliteit, verworden trainers meer en meer tot wegwerpartikelen. Christian Streich is een van de uitzonderingen op de regel, en heeft zich nu kritisch uitgelaten over de ontwikkelingen in de maatschappij in het algemeen en het voetbal in het bijzonder.

Succescoach Freiburg uit felle kritiek op vluchtigheid en neokapitalisme
© Pro Shots

Trainers in de Bundesliga houden het gemiddeld een jaar vol, Streich daarentegen is al bijna dertien jaar in functie en leidde zijn SC Freiburg in die tijd naar de mooiste momenten in de clubhistorie. Hij vertelt wat hij om zich heen ziet. 'De druk is enorm. Alles is geïndividualiseerd. Er zijn in veel delen van het leven geen verbindende kabels meer. Het is extreem moeilijk, zoals de zaken zich ontwikkeld hebben. Ongelofelijk veel mensen hebben psychische problemen, omdat ze volledig overvraagd zijn', aldus Streich.

'Ze voelen geen warmte meer. Er zijn geen referentiekaders meer, geen verbindingen. Dat is een maatschappelijk probleem, beangstigend is het. Voetbal is altijd een expressie van de algehele maatschappij geweest. De technisch directeuren staan ook onder enorme druk, het is een gekkenhuis. Omdat die verbindingen missen. De club verliest twee of drie keer en mensen worden gek en verspreiden dingen op social media. Vreselijk.'

Streich, vorige week nog succesvol door Bayern München in een uitwedstrijd uit de DFB-Pokal te knikkeren, weet ook waarom de problemen die hij elders ziet niet voorkomen bij zijn club in Zuidwest-Duitsland. Al snel trekt de coach ook weer een parallel met de maatschappij.

'In Freiburg hebben we continuïteit omdat we verbindingen hebben. Waar dat niet zo is, gaat het bergafwaarts. Grote bedrijven betalen amper belasting, en als ze dat wel moeten doen verhuizen ze van land en maken ze die landen zwart. Dat is neokapitalisme. We leven in neokapitalisme, en neokapitalisme is vernietigend.

Bekijk hier al onze video's
Meer SC Freiburg
Meer over SC Freiburg
Meer Bundesliga
Meer over Bundesliga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.