Sublieme Ronaldo dwingt Zweden en Zlatan op de knieën

Portugal heeft zich gekwalificeerd voor het WK dankzij een 3-2 zege bij Zweden. Cristiano Ronaldo stal de show met drie fantastische doelpunten, waarmee hij de ook niet geringe prestatie van Zlatan Ibrahimovic (twee treffers) deed verbleken.

Het was Zweden dat op eigen grond vol aan de bak moest om een 1-0 nederlaag uit het eerste duel in de play-offs weg te poetsen, maar Portugal opende sterker en nam voor rust bijna alle aanvallende dreiging voor zijn rekening. Na een kwartier voorkwam doelman Andreas Isaksson de Portugese openingstreffer, door met zijn vingertoppen een kopbal van Bruno Alves naast te tikken.

De confrontatie tussen Zweden en Portugal stond met de aanwezigheid van Zlatan Ibrahimovic en Cristiano Ronaldo in het teken van een direct duel tussen twee van de beste voetballers van dit moment. Met het enige doelpunt in de eerste wedstrijd had Ronaldo vrijdag al een voortrekkersrol op zich genomen en ook in Solna was voor de vedette van Real Madrid een prominentere rol weggelegd dan voor Ibrahimovic.

Voor rust schoot Ronaldo net over na een lage voorzet van João Pereira en ook direct na de pauze was hij dreigend, maar Isaksson voorkwam dat de Portugese superster op aangeven van Fabio Coentrão de score opende. In de 48ste minuut kreeg Zweden zijn eerste grote kans, maar Sebastian Larsson kreeg de bal van dichtbij niet voorbij sluitpost Rui Patricio.

Dat kwam het thuisland twee minuten later duur te staan. João Moutinho stuurde Ronaldo weg met een dieptepass, waarna de aanvaller zijn directe tegenstander Martin Olsson op snelheid afschudde en hij drukte af met een diagonale knal. De Portugese voorsprong was volledig verdiend, want Zweden had in aanvallend opzicht vrijwel niets klaargespeeld. In de 68ste minuut kwam het thuisland toch langszij. Ibrahimovic (foto onder) kopte raak na een corner van Kim Kallström. Vier minuten later kreeg de Zweedse comeback nog meer gestalte, want Ibrahimovic hielp zijn land met een snoeiharde vrije trap aan een voorsprong: 2-1.

Zweden geloofde weer in het WK en trok met man en macht naar voren, maar gaf daarbij achterin veel ruimte weg. Daarvan profiteerde Portugal razendsnel, want vijf minuten na de treffer van Ibrahimovic bekroonde Ronaldo een vlijmscherpe Portugese counter: 2-2. Daarmee was de Zweedse WK-droom al praktisch een mission impossible. Als daar nog twijfels over waren, maakte Ronaldo daar na 77 minuten definitief een einde aan. Het fenomeen omspeelde Isaksson na een pass van Moutinho en ramde de bal vervolgens in het dak van het doel.