Stuntploeg Peru maakt einde aan Chileense hegemonie

Peru staat voor het eerst sinds 1975 in de finale van de strijd om de Copa América. Los Incas rekenden in de nacht van woensdag op donderdag gedecideerd af met Chili, de winnaar van de laatste twee edities.

Chili
Chili
0 - 3
Peru
Peru

Na de 5-0 nederlaag tegen Brazilië in de groepsfase lag een finaleplaats van Peru niet in de lijn der verwachting. De ploeg plaatste zich echter als een van de beste twee nummers drie voor de kwartfinale om in die ronde Uruguay uit te schakelen in een strafschoppenserie. Bediende Peru zich in die duels van een uiterst defensieve tactiek, tegen Chili nam de ploeg het heft in handen.

Al na twee minuten kreeg Christian Cueva een aardige mogelijkheid op aangeven van Paolo Guerrero. In de 21ste minuut sloeg Peru, waar Renato Tapia de hele wedstrijd speelde, wél toe. Na een aanval over rechts belandde de bal bij Edison Flores, die tegendraads raak schoot. Chili, met acht veldspelers van 29 jaar of ouder, kwam hierna beter in het spel, maar ging wel rusten met een 0-2 achterstand. Doelman Gabriel Arias anticipeerde verkeerd op een bal van achteruit en liet zich uitspelen door André Carrillo, waarna Yoshimar Yotún doel trof.

Mislukte Panenka
In het tweede bedrijf groeide doelman Pedro Gallese met diverse reddingen uit tot de grote held van Peru. De keeper had bovendien het geluk dat Eduardo Vargas de paal raakte met een kopbal. Ook Alexis Sánchez, die in de tweede helft iets dieper speelde, miste het fortuin bij de afronding. Zo hield Peru stand en maakte het via Guerrero in de blessuretijd zelfs nog de 0-3. Ook het redden van de eer zat er niet meer in voor Chili: in de 94ste minuut zag Vargas een poging tot een strafschop à la Panenka mislukken.

Peru strijdt zondag om 22.00 uur Nederlandse tijd met gastland Brazilië om de titel. Chili, dat het eerste land in zeven decennia had kunnen worden met drie Copa América-kampioenschappen op rij, duelleert zaterdag om het brons met Argentinië.