Stug Engeland bezorgt België eerste Nations League-tik

België heeft in Divisie A van de Nations League de eerste nederlaag moeten slikken. Engeland toonde zich zondag op Wembley een stugge tegenstander van de formatie van bondscoach Roberto Martínez. Kroatië won in eigen huis van Zweden.

Engeland
Engeland
2 - 1
België
België

België wachtte in Groep 2 na twee overtuigende zeges in september tegen Denemarken (0-2) en IJsland (5-1) een test met een bezoek aan Engeland. De formatie van bondscoach Gareth Southgate won nipt van IJsland (0-1) en kwam tegen Denemarken niet verder dan 0-0, dus op papier waren de Belgen de favoriet. De bezoekers begonnen ook goed met een kopbal van Romelu Lukaku die over het doel vloog en een afgekeurde goal van Yannick Carrasco, waar buitenspel aan voorafging.

Kort na dat afgekeurde doelpunt kwam België alsnog op 0-1. Eric Dier haalde Lukaku met een sliding onderuit en na overleg met zijn assistent wees scheidsrechter Tobias Stieler naar de stip. Lukaku nam vervolgens zelf de verantwoordelijkheid om de penalty te benutten en deed dat succesvol. Een kans van Kevin De Bruyne op 0-2 bleef onbenut, waarna Engeland voor rust toch de mogelijkheid kreeg om gelijk te maken. Thomas Meunier hield Jordan Henderson bij een hoekschop vast en deze keer kreeg de thuisploeg een strafschop. Marcus Rashford schoot raak: 1-1.

Voor de gelijkmaker had België nog niet veel te vrezen van de Engelsen, maar na rust kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Op het moment dat Harry Kane zich klaarmaakte om in te vallen sloeg Engeland toe. Southgate zag dat Kane nodig was, maar nog voordat de spits van Tottenham Hotspur binnen de lijnen stond maakte Mason Mount er met wat geluk 2-1 van. Een schot van afstand van de spelmaker van Chelsea werd aangeraakt en belandde achter keeper Simon Mignolet. Direct daarna viel Kane in voor Dominic Calvert-Lewin.

In een offensief vlak na de 2-1 van Engeland kwam België bijna meteen op gelijke hoogte, maar kansen voor Lukaku en Carrasco troffen geen doel. Aan de mogelijkheid van Carrasco ging een prachtige pass van De Bruyne vooraf, die even later moegestreden van het veld ging en werd vervangen door Yari Verschaeren. Daarna was het niet België, maar Engeland dat een enorme kans kreeg. Kane had bij een hoekschop alle vrijheid, maar kopte voorlangs.

Door de zege op België gaat Engeland aan kop in Groep 2 van Divisie A. De ploeg van Southgate heeft zeven punten, de Belgen hebben er zes. Voor België was het de eerste interlandnederlaag sinds 18 november 2018.

Zweden

Kroatië en Zweden waren dramatisch begonnen aan het nieuwe seizoen in de Nations League, want beide landen stonden voorafgaand aan de onderlinge ontmoeting van zondagavond in Zagreb op nul punten. In een poule met Europees kampioen Portugal en wereldkampioen Frankrijk ook geen schande, maar in de strijd tegen degradatie uit de hoogste divisie was het dus zaak punten te pakken.

Vicewereldkampioen Kroatië kwam als beste uit de startblokken. Nadat in de tiende minuut al een doelpunt van Josip Brekalo was afgekeurd vanwege buitenspel, kwam de thuisclub na ruim een half uur op voorsprong via Nikola Vlasic. De aanvallende middenvelder van CSKA Moskou, in de Europa League tegenstander van Feyenoord, scoorde na goed terugleggen van Brekalo.

De Kroaten bouwden de score vervolgens niet verder uit en dat kwam ze in de tweede helft duur te staan. Emil Forsberg waarschuwde de thuisploeg al met een schot waarop keeper Dominik Livakovic redding op bracht en halverwege het tweede bedrijf was het wel raak. De organisatie in de Kroatische verdediging was weg na een steekpass op rechtsback Mikael Lustig. De verdediger speelde af op Forsberg, die op zijn beurt Marcus Berg vond. De voormalig spits van onder andere FC Groningen en PSV tekende voor 1-1.

Zweden was in de tweede helft veel meer aan Kroatië gewaagd dan voor de rust, maar de thuisploeg kwam wel opnieuw op voorsprong in Zagreb. Invaller Andrej Kramaric, die onder contract staat bij 1899 Hoffenheim, trok zijn Bundesliga-vorm door en scoorde tegen Zweden. Verdediger Domagoj Bradaric had een prachtige dieptepass in huis op Ivan Perisic, die zijn tegenstander van zich afschudde en Kramaric vrij zag staan om de 2-1 binnen te tikken. Zo wonnen de Kroaten alsnog door de treffer in de slotfase.