Studie steunt vrees Real Madrid: Mbappé meest waardevolle speler ter wereld

Reacties

Tweeënhalf jaar geleden vertrok Neymar voor liefst 222 miljoen euro van Barcelona naar Paris Saint-Germain en met dat prijskaartje is hij nog altijd de duurste speler aller tijden. De grote vraag is of Kylian Mbappé dit wereldrecord in de (nabije) toekomst zal gaan breken.

Studie steunt vrees Real Madrid: Mbappé meest waardevolle speler ter wereld
© Pro Shots

Mbappé is pas 21 jaar oud, maar heeft nu al een loopbaan achter de rug waar veel aanvallers voor zouden hebben getekend. Hij werd met Paris Saint-Germain en AS Monaco in totaal al drie keer kampioen, vierde de wereldtitel met Frankrijk en staat na 167 officiële wedstrijden op 105 doelpunten. Daarmee ligt hij mijlenver voor op het schema van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Het contract van Mbappé loopt in de zomer van 2022 af en de sneltrein staat naar verluidt hoog op het verlanglijstje van Real-voorzitter Florentino Pérez. Hij weet echter dat hij zeer diep in de buidel zal moeten tasten om de komst van Mbappé mogelijk te maken. In de Spaanse media werd de afgelopen maanden gespeculeerd over een transfersom van liefst 300 miljoen euro.

Dat is iets meer dan wat Mbappé volgens onderzoek van het International Centre for Sports Studies (CIES) waard is. Dit Zwitserse onderzoeksbureau komt jaarlijks met een lijst met meest waardevolle spelers en Mbappé staat dit jaar bovenaan. Hij vertegenwoordigt volgens het algoritme van CIES (dat onder meer kijkt naar de prestaties van een speler bij club en land, leeftijd, positie, competitie waarin de speler actief is en de economische kracht van de club waar hij speelt) een transferwaarde van 265,2 miljoen euro.

© Pro Shots

Daarmee blijft Mbappé Raheem Sterling voor. De 25-jarige sterspeler van Manchester City is volgens de berekening van CIES 223,7 miljoen euro waard. Mbappé en Sterling zijn de enige spelers die boven de 200 miljoen euro uitkomen: Mohammed Salah van Liverpool maakt volgens CIES de topdrie van meest waardevolle spelers compleet, met een transferwaarde van 175,1 miljoen.

Neymar, officieel dus nog de duurste speler van de wereld, valt in het onderzoek maar net binnen de toptwintig. De Braziliaan heeft veel last gehad van blessures en zou nu nog 'maar' 100,4 miljoen euo waard zijn. Lionel Messi is volgens het onderzoek 125,5 miljoen euro waard, wat natuurlijk voor een groot deel te maken heeft met de leeftijd van de Ballon d'Or-houder (32). Cristiano Ronaldo (34) staat niet eens bij de bovenste dertig.

Van Dijk
Virgil van Dijk is volgens het onderzoek de meest waardevolle verdediger van de wereld. Liverpool betaalde twee jaar geleden 84,5 miljoen euro voor de Nederlander, die nu 93 miljoen euro waard zou zijn. Liverpool heeft volgens CIES ook de meest waardevolle keeper (Alisson Becker, 87 miljoen euro) en back (Trent Alexander-Arnold, 110 miljoen euro) in huis. James Maddison van Leicester City zou de meest waardevolle middenvelder van dit moment zijn: 112 miljoen euro.

Bekijk het volledige overzicht van CIES hier.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.