Mbappé is jarig (21): Frans fenomeen ligt mijlenver voor op Messi en Ronaldo

Reacties

Kylian Mbappé loopt nu al zo lang mee in de top, dat snel vergeten wordt dat de aanvaller nog altijd maar een talent is. Op deze vrijdag viert Mbappé zijn 21ste verjaardag. Hij heeft reeds 116 doelpunten achter zijn naam staan en loopt mijlenver voor op Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Mbappé is jarig (21): Frans fenomeen ligt mijlenver voor op Messi en Ronaldo
© Pro Shots

De ontwikkeling van Mbappé gaat nog sneller dan hoe de aanvaller zijn tegenstanders passeert. Mbappé debuteerde in december 2015 op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van AS Monaco en brak daarmee direct een record van Thierry Henry. Mbappé werd met zijn 16 jaar, 11 maanden en 12 dagen de jongste debutant in een officiële wedstrijd van Monaco.

© Pro Shots

Al snel volgde het eerste treffer, op 20 februari 2016 tegen Troyes. Ook nu nam Mbappé weer een record af van Henry, als jongste doelpuntenmaker ooit van Monaco. De aanvaller was basisspeler in het elftal dat in het seizoen 2016/17 kampioen van Frankrijk werd en had met vijftien goals een enorm aandeel in het succes. Een megatransfer naar Paris Saint-Germain volgde.

Via een huurconstructie met een verplichte optie tot koop legde PSG liefst 180 miljoen euro op tafel voor Mbappé, die daarmee na ploeggenoot Neymar de duurste speler aller tijden is. Van enige druk die dit prijskaartje met zich meebrengt heeft Mbappé geen enkele last. De aanvaller is in dienst van PSG, maar ook in de Franse nationale ploeg, vrolijk verdergegaan met het maken van doelpunten.

Vandaag, op zijn 21ste verjaardag, staat de teller van Mbappé op 199 wedstrijden en liefst 116 goals. Met deze ongelooflijke cijfers bewijst de Fransman eerder een neusje voor de goal te hebben ontwikkeld dan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, de Ballon d'Or-winnaars van elf van de laatste twaalf verkiezingen. Messi had op zijn 21ste verjaardag 137 wedstrijden gespeeld voor Barcelona en Argentinië, met 51 doelpunten achter zijn naam. Ronaldo stond op dit moment op 176 duels voor Sporting Portugal, Manchester United en Portugal, met 'slechts' 36 treffers. Het gemiddelde van Mbappé is dus veel beter. (tekst gaat verder onder de tabellen)

Lionel Messi

Competitie: Duels: Goals:
La Liga 78 31
Champions League 21 8
Copa del Rey 6 3
Supercopa 2 0
UEFA Super Cup 1 0
Interlands 29 9
Totaal 137 51

Cristiano Ronaldo

Competitie: Duels: Goals:
Primeira Liga 25 3
Portugese beker 3 2
Premier League 82 14
Champions League 18 0
CL-kwalificatie 1 1
League Cup 4 1
FA Cup 12 6
UEFA Cup 2 0
Interlands 29 9
Totaal 176 36

Kylian Mbappé

Competitie: Duels: Goals:
Ligue 1 108 71
Champions League 30 19
Coupe de France 13 8
Coupe de la Ligue 11 4
Supercup 2 1
Europa League 1 0
Interlands 34 13
Totaal 199 116

Waar Ronaldo zich pas later in zijn loopbaan op het maken van doelpunten ging richten, en ook Messi zich op dit vlak pas later spectaculair ontwikkelde, daar is Mbappé nu al de plaag voor menig keeper geweest. Vooral zijn cijfers in de Champions League (negentien goals uit dertig duels) zijn krankzinnig. Ronaldo, met 128 goals topscorer van het miljardenbal, had op zijn 21ste verjaardag pas één keer gescoord in een Champions League-voorrondeduel. In het hoofdtoernooi was de teller toen na achttien duels nog niet in beweging gekomen.

Mijlpaal na mijlpaal
Op achttienjarige leeftijd werd Mbappé de eerste speler ooit die scoorde in zijn eerste vier knock-outwedstrijden in de Champions League en een jaar later won hij met Frankrijk het WK. Mbappé werd na Pelé pas de tweede tiener met een goal in de WK-finale. In juni van dit jaar bereikte hij de grens van honderd doelpunten in zijn loopbaan en vorige week woensdag kwam Mbappé op honderd clubdoelpunten terecht. Het was niet verrassend dat dit in de Champions League gebeurde, in de thuiswedstrijd tegen Galatasaray.

Op zijn 21ste heeft Mbappé al een loopbaan achter de rug waar heel wat voorgangers voor zouden hebben getekend. Als de aanvaller met deze snelheid doorgaat in zijn carrière, zullen er nog behoorlijk wat records gaan sneuvelen. Messi en Ronaldo houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Bekijk hier al onze video's
Meer K. Mbappé
Meer over K. Mbappé
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.