Stoppen slaan door bij Roda tijdens verlies tegen Heerenveen

Roda JC heeft in eigen huis met 0-3 verloren van SC Heerenveen. Al voor rust was de thuisploeg teruggebracht tot negen man door twee rode kaarten. De gemoederen liepen in Kerkrade hoog op met arbiter Bas Nijhuis als mikpunt van de Limburgse woede.

Roda begon aan het thuisduel in de wetenschap dat er in de eerste vier competitieduels nog niet gewonnen was. Al in de beginfase zette verdediger Christian Kum de toon namens de ploeg van trainer Yannis Anastasiou. Hij mocht immers niet klagen dat hij op het veld kon blijven staan nadat hij Heerenveen-spits Pelle van Amersfoort had geveld met zijn elleboog.

In de achtste minuut kreeg het thuispubliek de eerste teleurstelling te verwerken. Sam Larsson knalde bij een vrije trap van grote afstand de bal in de korte hoek: 0-1. In het laatste kwartier van de eerste helft sloegen de stoppen volledig door bij Roda. Eerst werd Abdul Ajagun met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Na eerder bestraft te zijn voor aanmerkingen op de leiding, mocht hij inrukken na shirtje trekken bij Yuki Kobayashi. Op slag van rust moest ook Kum vroegtijdig het veld verlaten. Voor te heftig protesteren kreeg hij zijn tweede gele kaart, nadat hij eerder voor een overtreding op Arber Zeneli al op de bon was geslingerd.

De tweede gele kaart van Abdal Ajagun was het begin van veel Limburgse woede.

De twee rode kaarten zorgden voor woede bij het Limburgse publiek, dat eerder samen met de spelers van de gastheer om een strafschop had gevraagd toen Simon Church naar de grond ging. Het uitblijven van die penalty, gemiste kansen van Church en Daniel De Silva, de achterstand én de twee rode kaarten leidden tot flinke spreekkoren.

De tweede helft startte vervolgens iets later omdat directeur Wim Collard de gemoederen moest bedaren met een toespraak. In het tweede bedrijf hadden de Friezen lang moeite om Roda op de knieën te dwingen. Dat lukte pas in de 68ste minuut toen Frederic Ananou de bal zeer ongelukkig tegen Henk Veerman aanschoot. Het trefzekere blok betekende wel de nekslag voor Roda, dat ook na de derde rode kaart van de wedstrijd niets meer kon uitrichten. Nijhuis stuurde een kwartier voor tijd ook de door Heerenveen van Manchester City gehuurde Shay Facey naar de kant met zijn tweede prent. Zeneli bepaalde vervolgens nog de eindstand door de bal in de verre hoek te draaien: 0-3.

Door de verliespartij is Roda dit seizoen nog altijd zonder zege en stond de ploeg van Anastasiou zelfs nog geen enkele keer op voorsprong. Bovendien was het al de negende thuiswedstrijd op rij in de Eredivisie die niet werd gewonnen. Voor Heerenveen ziet alles er een stuk rooskleuriger uit. Na twee punten uit de eerste drie optredens, betekende de winstpartij van vanavond al de derde zege op rij. Daarom is de ploeg van Jurgen Streppel subtopper met elf punten. Roda bungelt onderin met drie punten.