Sterker Willem II dankt videoref en schakelt Roda uit na penalty's

Willem II heeft donderdagavond als laatste ploeg de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker bereikt. De ploeg van Erwin van de Looi won na een heerlijke wedstrijd van Roda JC Kerkrade; Tsiy Ndenge miste in de strafschoppenserie de enige penalty.

Dat Willem II doorbekert, was verdiend. De thuisploeg was over de gehele wedstrijd gezien de betere ploeg en kreeg ook de beste kansen. In het eerste kwartier kwam de thuisploeg al twee keer heel dicht bij de openingstreffer en Fernando Lewis was toen bij beide gevaarlijke momenten betrokken. Eerst bediende hij met een lage voorzet Fran Sol, wiens wippertje werd afgeremd door keeper Hidde Jurjus, waardoor Daryl Werker de bal net voor de doellijn kon wegwerken. Even later schoot Lewis zelf met een knappe volley op de paal.

Aanvallend was Lewis dus sterk; verdedigend was het minder wat de rechtsback liet zien. Acht minuten voor rust ging hij onhandig aan de schouder van Jannes Vansteenkiste hangen en daarmee veroorzaakte Lewis een strafschop, die beheerst werd binnengeschoten door Simon Gustafson. Lang bleef deze voorsprong voor Roda niet staan. Vansteenkiste kopte de bal bij een vrije trap onbegrijpelijk voor zijn eigen doel en Bartholomew Ogbeche pakte dat cadeautje dankbaar uit (1-1).

Kort in de tweede helft kreeg Ogbeche een grote kans om Willem II op voorsprong te zetten, maar de spits raakte de bal helemaal verkeerd, waardoor Jurjus simpel kon klemmen. Dat bleek een misser met vervelende gevolgen te zijn voor Willem II, want een minuut later kwam Roda op een nieuwe voorsprong. Donis Avdijaj werd de diepte in gestuurd (Lewis viel nergens te bekennen) en schoot vanuit de punt van het strafschopgebied schitterend diagonaal in de bovenhoek.

Willem II moest opnieuw in de achtervolging en kreeg al een paar goede kansen, voordat Konstantinos Tsimikas uit een directe vrije trap de 2-2 binnen schoot. Willem II probeerde hierna om door te drukken en was ook de bovenliggende partij, maar veel meer kansen kwamen er niet en Avdijaj leek Roda tegen de verhoudingen in aan de overwinning te helpen. Het doelpunt van de aanvaller werd door de videoref echter afgekeurd, omdat Mikhail Rosheuvel in de opbouw hands had gemaakt. Rosheuvel zelf miste even hierna zelf nog een enorme kans op de winnende.

Kort voor het einde hielp Ogbeche nog een grote kopkans om zeep en in de extra speeltijd haalde Christian Kum een bal van de doellijn en raakte Haye met een volley van grote afstand de paal. Het spectaculaire bekerduel kreeg zo een verlenging en daarin zorgden beide ploegen weer voor gevaar, waarbij invaller Mohamed El Hankouri namens Willem II nog de paal raakte. Gescoord werd er niet en dus moest een penaltyreeks voor een winnaar gaan zorgen. De eerste negen strafschoppen werden allemaal feilloos binnengeschoten, voordat Ndenge miste.

Willem II maakt het deelnemersveld voor de halve finales van het bekertoernooi compleet: eerder kwamen AZ, Feyenoord en FC Twente  al bij de laatste vier.