Feyenoord is PSV de baas en houdt zicht op hoofdprijs

Feyenoord mag nog hopen op een hoofdprijs dit seizoen. De Rotterdammers schakelden woensdagavond PSV uit in het toernooi om de KNVB-beker: 2-0. Feyenoord plaatste zich daardoor als derde club voor de halve finale.

Voor het begin van de wedstrijd was er van transferperikelen al geen sprake meer bij beide teams. Bij Feyenoord startte Nicolai Jørgensen in de basis na enkele dagen van spanning of een overgang naar Newcastle United doorgang zou vinden. Bij PSV begon Joshua Brenet 'gewoon' als linksback, aangezien de Eindhovenaren er niet in slaagden om een nieuwe vleugelverdediger aan te trekken.

Het leek alsof het vuurwerk van de Feyenoord-fans symbolisch was voor de start van de Rotterdammers. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst begon knallend aan het duel en kwam zelfs al na drie minuten op voorsprong. Steven Berghuis waagde een poging nadat Jørgensen de bal met een hakje naar hem teruglegde. Jeroen Zoet bracht redding, maar had geen antwoord op de rebound van Sam Larsson, die eerder bij de bal was dan PSV-rechtsback Santiago Arias.

De Feyenoord-speler vieren de goal van Sam Larsson.

Nadat de wedstrijd na een spetterend begin iets meer tot rust was gekomen kreeg ook PSV enkele kansen op een goal. Zo schoot Hirving Lozano twee keer naast. De tweede treffer van de avond viel echter aan de andere kant. Na 35 minuten waagde Tonny Vilhena na een corner een poging van net buiten het strafschopgebied. Zijn inzet werd van richting veranderd, waardoor keeper Zoet kansloos was. Zo gingen de Rotterdammers met een comfortabele voorsprong de rust in.

Het scheelde niet veel of PSV had het al snel weer spannend gemaakt in De Kuip. Feyenoord dankte doelman Brad Jones, die zich in de 52ste minuut moest strekken voor een schot van Gastón Pereiro. De Australische doelman tikte de bal uit de hoek. Twee minuten later was Lozano dicht bij een treffer. De Mexicaan kapte zijn tegenstander uit, maar schoot vervolgens naast.

Aan de andere kant was Zoet belangrijk toen hij een poging van Jørgensen net naast het doel werkte, maar de keeper had momenten later het nakijken toen de Deen het opnieuw probeerde. De spits stiftte de bal na een pass van Renato Tapia over Zoet heen, maar stond op het moment van de pass buitenspel. Videoscheidsrechter Kevin Blom bekeek de beelden en arbiter Pol van Boekel keurde het doelpunt af.

Bekijk hier de afgekeurde goal van Jørgensen:

Zo had PSV nog een kans om terug te komen. Trainer Phillip Cocu bracht nieuw elan met Marco van Ginkel (voor Bart Ramselaar) en Sam Lammers (voor Pereiro), maar een treffer bleef uit. Ook het inbrengen van Steven Bergwijn had geen effect op de stand.

Feyenoord voegt zich door de zege bij FC Twente en AZ, die zich ook al plaatsten voor de halve finale van het bekertoernooi. Willem II en Roda JC Kerkrade strijden donderdag om het laatste ticket, waarna er wordt geloot voor de volgende ronde. In de competitie gaat Feyenoord zondag op bezoek bij VVV-Venlo, terwijl PSV zaterdag thuis speelt tegen PEC Zwolle.