Wereldgoals Maher bezorgen Verbeek wederom bekervreugde

Reacties

FC Twente heeft zich als eerste ploeg geplaatst voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. Makkelijk ging het in eigen huis tegen SC Cambuur niet, maar dankzij een zich van een fout herstellende Oussama Assaidi én twee prachtgoals van erkend bekerheld Adam Maher trokken de Tukkers het duel met de nummer elf van de Jupiler League na rust naar zich toe: 3-1.

Wereldgoals Maher bezorgen Verbeek wederom bekervreugde

Bij de thuisploeg waren er twee wijzigingen ten opzichte van het (met name door de uitspraken achteraf van Twente-coach Gertjan Verbeek) veelbesproken en met 0-2 verloren competitieduel met PSV. Achterin kwam Stefan Thesker in de ploeg, hij verving Thomas Lam. De Nederlandse Fin kreeg in de achtste finale tegen Ajax twee keer geel en was zodoende geschorst. In de spits kreeg Mounir El Hamdaoui de voorkeur boven Tom Boere.

Hoewel FC Twente de veel betere ploeg was, waren het de Friezen die op voorsprong kwamen. Nigel Robertha, de spits in vorm van Cambuur, hield op de counter vier à vijf verdedigers bezig en gunde zichzelf zo de tijd om te wachten op aansluiting. Die kwam er in de persoon van Mathias Schils, de aanname van de Belg was na het passje van Robertha niet optimaal, maar de middenvelder schoot alsnog knap raak.

De Tukkers hadden op dat moment overigens al lang op voorsprong móéten staan. Na een kunstig hakje van El Hamdaoui schoot Haris Vuckic op de keeper, maar de grootste kans was daarna voor Assaidi. Na een lange bal van uitblinker Maher ontsnapte de aanvaller aan buitenspel, hij omspeelde doelman Erik Cummins, maar nam vervolgens zó veel tijd voor de voorzet op de klaarstaande El Hamdaoui, dat Cummins alsnog redding kon brengen. Dat was al een opzichtige blunder, de 0-1 van Schils maakte die misser vier minuten later dus nóg pijnlijker. Na de pauze herstelden Assaidi en FC Twente zich echter volledig.

Op de voorgrond weet Oussama Assaidi het, na de 0-1 van SC Cambuur: zijn misser is FC Twente duur komen te staan.
Op de voorgrond weet Oussama Assaidi het, na de 0-1 van SC Cambuur: zijn misser is FC Twente duur komen te staan.

Verbeek besloot halverwege om de niet fit ogende El Hamdaoui alsnog te vervangen door Boere, en dat sorteerde binnen het kwartier al effect. De van FC Oss overgekomen spits kreeg na een klein uur spelen namelijk een strafschop mee. Twee eerdere penaltyclaims werden nog genegeerd door scheidsrechter Janssen, maar nadat Martijn van der Laan invaller Boere vrij opzichtig naar de grond trok, floot Janssen wél en kwam ook de voor de zekerheid ingeschakelde videoscheidsrechter tot dezelfde conclusie: strafschop. Assaidi maakte zijn fout van de eerste helft met een snoeiharde (en rake) trap goed.

Twente ging vervolgens op jacht naar een beslissing in de reguliere speeltijd en slaagde op schitterende wijze in die opzet. Vuckic werd net buiten het strafschopgebied onreglementair gestuit, Maher posteerde zich achter de vrije trap. De van PSV bevrijde spelmaker joeg de bal vervolgens schitterend in de bovenhoek. Niet veel later ontving hij de bal uit open spel buiten de zestien, wederom was zijn kanonskogel doelman Cummins te machtig: 3-1. De zege op Cambuur betekent een nieuw bekersucces voor het duo Maher/Verbeek. De twee wonnen in 2013 bij AZ samen de KNVB-beker, Maher opende destijds de score in de met 2-1 gewonnen finale tegen PSV. Inmiddels zijn de twee herenigd in Enschede, donderdagavond horen zij wie hun tegenstander in de halve finale wordt.

Woensdag staan namelijk nog de kwartfinales tussen AZ en PEC Zwolle (18.30 uur) én de bekerkraker Feyenoord - PSV (20.45 uur) op de rol, donderdag vechten Willem II en Roda JC Kerkrade in Tilburg (20.45 uur, met aansluitend de loting) om het laatste ticket voor de halve finale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.