Steijn schiet FC Twente langs stug PEC Zwolle én naar koppositie

Sem Steijn heeft de hoofdrol gegrepen in het duel met PEC Zwolle. FC Twente had het lange tijd lastig met de promovendus, maar de middenvelder was een kwartier voor tijd verantwoordelijk voor de bevrijdende treffer. In de blessuretijd zorgde een eigen doelpunt voor de definitieve beslissing. Daardoor behoudt FC Twente de maximale score en blijft PEC puntloos.

FC Twente
FC Twente
3 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Nadat FC Twente vorige week een ruime zege boekte op Almere City, stond er zondag wederom een duel met een promovendus op het programma. Net als in het Europese duel met Riga FC koos Joseph Oosting er opnieuw voor om met zowel Manfred Ugalde als met Ricky van Wolfswinkel te spelen. PEC Zwolle verloor de vorige wedstrijd van Sparta en hoopte dus op de eerste Eredivisie-punten sinds de promotie.

Het balbezit was in de eerste helft veelal aan de thuisploeg, maar qua kansen deed PEC weinig onder voor de provinciegenoot. Toch kwam het na ruim een kwartier wat onfortuinlijk op achterstand. Daan Rots ging een fraai één-tweetje aan met Sem Steijn, waarna Michal Sadílek het maar eens van afstand probeerde. Zijn van richting veranderde schot viel zomaar binnen, waardoor Twente op 1-0 kwam.

In de eerste helft kwam PEC echter wel weer langszij. Ferdy Druijf stak Younes Namli weg. De Deen kreeg een duwtje in de rug van Robin Pröpper en werd licht geraakt door doelman Lars Unnerstall. Nadat Namli ten val kwam, wees scheidsrechter Serdar Gözübüyük naar de stip en Druijf schoot vanaf elf meter raak.

In de tweede helft waren er goede kansen voor Steijn, Ugalde en Van Wolfswinkel, maar de grootste kans kwam op naam van Druijf. Hij kwam met een gelukje op een meter of vijf van het doel terecht, maar schoot heel wild ver naast. In het vervolg nam FC Twente het heft in handen en voerde het de druk flink op. Uiteindelijk leidde dat tot de 2-1 van Steijn een kwartier voor tijd. Een voorzet van Van Wolfswinkel kwam via een verdediger per toeval voor zijn voeten en de middenvelder schoot eenvoudig raak.

In de blessuretijd schoot Vlap nog een vrije trap via de paal en de rug van doelman Jasper Schendelaar binnen: 3-1. Een smetje op de overwinning was het geblesseerd uitvallen van Joshua Brenet in de eerste helft. Daarnaast vroeg ook Steijn enkele minuten voor tijd een wissel aan door een blessure, maar op dat moment had Oosting al zijn wisselmomenten al verbruikt.

Met de zege komt FC Twente (voorlopig) bovenaan te staan in de Eredivisie. PEC Zwolle heeft net als FC Utrecht, FC Volendam, Almere City en NEC nul punten uit twee duels. Komende donderdag staat voor FC Twente de volgende wedstrijd op het programma. In de play-offs van de Conference League is Fenerbahçe de tegenstander. Het is nog afwachten of Brenet en Steijn in actie kunnen komen in Istanbul.