Spurs vernedert Everton en blijft in spoor Liverpool en City

Een telraam was zondag geen overbodige luxe bij het Premier League-duel tussen Everton en Tottenham Hotspur. Hoewel Everton goed startte, lieten de bezoekers uit Londen geen spaan heel van The Toffees. ​​​​​​​

Everton
Everton
2 - 6
Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur startte aan de uitwedstrijd op Goodison Park in de wetenschap dat koploper Liverpool had gewonnen en Manchester City een verrassende nederlaag had geleden. Bij winst zou de formatie van coach Mauricio Pochettino het gat met The Citizens verkleinen tot twee punten.

Wie na 25 minuten had gezegd dat Tottenham Hotspur een monsterzege op Everton zou boeken, had vermoedelijk de nodige gefronste wenkbrauwen tegemoet kunnen zien. Everton begon namelijk prima aan het duel voor eigen publiek. Na 21 minuten was het nota bene Theo Walcott, tussen 2006 en 2018 speler van Tottenhams aartsrivaal Arsenal, die de 1-0 op het scorebord zette.

Die uitstekende start leek Everton vervolgens te kunnen vervolgen met nóg een treffer. De 21-jarige spits Dominic Calvert-Lewin torende boven alles en iedereen uit en dacht zijn vierde van het Premier League-seizoen binnen te knikken. Arbiter Paul Tirney stak met een fluitsignaal echter een stokje voor een nieuw Everton-feestje. De leidsman bestrafte een lichte duw in de rug van Davinson Sánchez met een overtreding.

Gekluns
Na die afgekeurde goal leek Everton compleet van slag en was het juist Tottenham Hotspur dat het vertrouwde spel op de mat wist te leggen. De Londense club werd bovendien in het zadel geholpen door gekluns in de Everton-defensie van Kurt Zouma en Jordan Pickford. Zouma wilde de bal terugkoppen op zijn doelman, maar hield op het laatste moment in omdat hij in zijn ooghoeken Pickford als een dolle stier uit zijn doel zag komen stormen. Gevolg was dat niet Zouma of Pickford de bal in bezit had, maar Heung-min Son voor de gelijkmaker kon zorgen.

Die tik kwam Everton niet meer te boven en Tottenham Hotspur bouwde de voorsprong gemakkelijk uit tot vernederende aantallen. Dele Alli en Harry Kane verzorgden een 1-3 voorsprong bij rust, waarna de score in de tweede helft pas écht pijnlijk werd voor Everton.

Drie minuten na rust ramde Christian Eriksen geheel vrijstaand de 1-4 tegen de touwen. Vervolgens werd na een uur spelen Son in buitenspelpositie op Pickford afgestuurd door Alli. De Zuid-Koreaan, die in januari een aantal wedstrijden van Tottenham Hotspur moet missen vanwege de strijd om de Azië Cup, zag tussen de benen van de doelman een gaatje en maakte er 5-2 van. Gylfi Sigurdsson had in de tussentijd namelijk nog iets teruggedaan namens Everton.

Na de 2-5 was de gifbeker nog altijd niet leeg voor Everton. Kane bepaalde met zijn tweede van de wedstrijd en zijn elfde van het seizoen de eindstand op 2-6. En dus naderen Spurs Manchester City tot op twee punten. Koploper Liverpool staat nog vier punten daarboven.