Sportieve wraak Mendes Moreira niet voldoende voor Excelsior

Excelsior heeft de eerste uitzege sinds half augustus zondagmiddag uit handen gegeven tegen FC Den Bosch. De wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie werd overschaduwd door racistische uitingen aan het adres van Ahmad Mendes Moreira.

FC Den Bosch
3 - 3
Excelsior
Excelsior

De aanvaller van Excelsior werd in de eerste helft onheus bejegend door enkele supporters van Den Bosch, waarna scheidsrechter Laurens Gerrets al snel besloot de wedstrijd stil te leggen. Daarbij baseerde Gerrets zich vooral op zijn constatering dat Mendes Moreira te geëmotioneerd was om verder te voetballen.

Een kwartier later waren de gemoederen enigszins tot bedaren gekomen en werd de wedstrijd in de 29ste minuut hervat, nadat FC Den Bosch-aanvoerder Danny Verbeek de supporters streng had toegesproken. De bal rolde nog maar net of Mendes Moreira was al dicht bij een doelpunt. De bal verdween voorlangs.

Vlak voor rust haalde de getergde aanvaller alsnog zijn gram toen hij in de verre hoek raak schoot en Excelsior voor de tweede keer op voorsprong zette. Na een kwartier had Rai Vloet de score al geopend, maar Ruben Rodrigues maakte snel weer gelijk. Zoals Den Bosch na rust ook weer langszij kwam dankzij een rake penalty van Mats Deijl.

Ook nadat Stijn Meijer Excelsior in de 66ste minuut met een intikker voor de derde keer op voorsprong zette, gaven de Kralingers die weer uit handen. Zes minuten voor tijd kopte Rodrigues binnen uit een voorzet van Verbeek, nadat doelman Wouter van der Steen enkele minuten eerder nog de 2-4 van Elias Már Omársson has voorkomen.

Zo blijft Excelsior op vreemde bodem grote moeite hebben met het winnen van wedstrijden. Buitenshuis pakte de ploeg van Ricardo Moniz pas zeven punten, tegenover achttien in thuisduels. Daardoor is het gat met SC Cambuur en De Graafschap inmiddels aanzienlijk. De Friezen kunnen later deze zondag nog verder uitlopen.

Telstar
Telstar
0 - 2
Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zijn opmars in de Keuken Kampioen Divisie een vervolg gegeven. In Velsen-Zuid was Telstar in de vermakelijke wedstrijd in de openingsfase de betere ploeg, maar de bezoekers werden in de periode voor rust al gevaarlijk. Dat spelbeeld zette zich door vroeg in de tweede helft en het openingsdoelpunt viel in de 51ste minuut. Uit een corner van Mael Corboz kopte Elmo Lieftink raak: 0-1.

Telstar zette aan voor een slotoffensief en doelman Anthony Swolfs trok in de extra tijd mee naar voren. Na twee tegenstanders tegen de grond te hebben gewerkt was de 21-jarige Belg duidelijk nog oververhit bij zijn terugkeer in zijn eigen zestien. Met de bal in zijn hand wandelde hij zo twee meter zijn strafschopgebied uit om het spel te hervatten. Het kolderieke moment werd uit de vrije trap niet afgestraft, maar invaller Julius Bliek zorgde in de slotseconde alsnog voor de 0-2. Go Ahead is inmiddels opgeklommen naar de subtop van de Keuken Kampioen Divisie. Telstar blijft steken in de middenmoot.