Spoorboekje: hoe kan Oranje het EK halen?

Reacties

Met drie punten uit twee wedstrijden is Nederland wisselvallig begonnen aan de EK-kwalificatie. VI schetst hoe Oranje het eindtoernooi kan bereiken.

Spoorboekje: hoe kan Oranje het EK halen?

Voor het Nederlands elftal gaat de voorronde pas in september verder; in juni geeft de ploeg van Ronald Koeman acte de presence in de eindronde van de Nations League. Voorlopig gaat Noord-Ierland aan de leiding in de EK-kwalificatiepoule, maar ook Duitsland liet nog geen punt liggen.

Oranje moet in de toptwee eindigen om zich direct te kwalificeren voor de eindronde. Als landen gelijk eindigen, kijkt de UEFA naar het onderling resultaat. Pas daarna wordt het doelsaldo erbij gepakt. Helemaal onderaan de lijst van criteria staan het aantal Fair Play-punten en de ranking in de Nations League. Hiermee sluit de UEFA het scenario van een loting uit.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Ontsnappingsroute
Eindigt Nederland onverhoopt als derde, vierde of vijfde, dan wacht in het voorjaar van 2020 sowieso een herkansing in de play-offs. Dat is allemaal te danken aan de zege in Groep 1 van Divisie A van de Nations League.

In totaal worden vier EK-tickets verdeeld via deze barrages. In principe per divisie één, maar de kans is natuurlijk groot dat alle landen uit de topcategorie zich via de normale manier kwalificeren. In dat geval worden teams uit een andere divisie erbij gehaald om tot vier deelnemers in de play-offs van de betreffende divisie te komen.

Om een lang verhaal kort te maken: mocht het misgaan voor Oranje in de reguliere route, dan is de kans levensgroot dat de equipe van Koeman in de play-offs op landen van een op papier minder kaliber stuit. Eerst werkt Nederland toe naar de Nations League-eindronde, waarop echter geen EK-ticket te verdienen valt.

Resterend programma in EK-kwalificatie:

Datum Tegenstander
06/09 Duitsland (uit)
09/09 Estland (uit)
10/10 Noord-Ierland (thuis)
13/10 Wit-Rusland (uit)
16/11 Noord-Ierland (uit)
19/11 Estland (thuis)
'Onbegrijpelijk dat Oranje de boel nog zo opengooit in de slotfase'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.