Speler van de Week: Orkun Kökçu heeft steeds meer 'schijt' voor het doel

Reacties

Feyenoorder Orkun Kökçu is verkozen tot de VI Speler van de Week van Eredivisie-speelronde 20. In de uitwedstrijd tegen NEC was de middenvelder de grote man.

Speler van de Week: Orkun Kökçu heeft steeds meer 'schijt' voor het doel
© Pro Shots

Kökçu staat bepaald niet bekend als een doelpuntenmaker, maar NEC was dit seizoen zowel in De Kuip als in Nijmegen 'slachtoffer' van de dadendrang van de dertienvoudig Turks international. Na zijn treffer in de thuiswedstrijd in september vond Kökçü ook twee keer het net in De Goffert. Het waren tot dusver ook zijn enige doelpunten van dit Eredivisie-seizoen.

Met een benutte penalty en een heerlijk afstandsschot hielp Kökçü Feyenoord de achterstand na een goal van Lasse Schöne om te buigen. 'Vorig seizoen keek ik er nogal tegenop om penalty's te nemen. Eigenlijk moet ik er gewoon achter gaan staan, op mijn trap vertrouwen en zware schijt hebben', aldus de nummer 10 van Feyenoord na de overwinning in Nijmegen tegen ESPN.

Transformatie
In november ging Kökçü al in op zijn transformatie bij Feyenoord onder trainer Arne Slot. 'Ik weet nu dat de manier hoe ik vroeger de rol van nummer 10 invulde tegenwoordig niet meer kan. In de jeugd was ik een ouderwetse aanvallende middenvelder. Ik liep niet zo veel, ik speelde tussen de linies, kreeg de ballen, scoorde of gaf een assist. In het huidige topvoetbal zie je dat niet meer. Een aanvallende middenvelder moet aanvallen, maar tegelijkertijd wordt er ook van je verwacht dat je verdedigend je taken uitvoert. Ik kan dat nu', aldus de middenvelder die vorig jaar de grens van honderd officiële duels voor Feyenoord passeerde.

Topvijf van de week

Voor zijn optreden in De Goffert werd Kökçü beloond met een 8. Ook Othmane Boussaid (FC Utrecht) en Yukinari Sugawara (AZ) verdienden een 8 voor hun optreden in de twintigste speelronde. Boussaid won met Utrecht overtuigend bij Sparta Rotterdam en rechtsback Sugawara kwam met AZ in Alkmaar niet langs Cambuur.

Speler Club Cijfer
1. Orkun Kökçü Feyenoord 8
2. Othmane Boussaid FC Utrecht 8
3. Yukinari Sugawara AZ 8
4. Sonny Stevens SC Cambuur 7,5
5. Noussair Mazraoui Ajax 7,5

Algemeen klassement

Noussair Mazraoui nam door zijn sterke optreden (met een veelbesproken doelpunt) tegen PSV de eerste plaats in het algemeen klassement weer over van PSV'er Cody Gakpo. Mazraoui liet na de topper in het Philips Stadion weten zo goed als zeker bezig te zijn aan zijn laatste maanden bij Ajax. De rechtsback heeft een aflopend contract in Amsterdam en heeft al aangegeven gesprekken te hebben gevoerd met andere clubs. Kökçü is een nieuw gezicht in de topdrie, Ajacied Jurriën Timber is twee plaatsen gezakt.

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,03
2. Cody Gakpo PSV 6,96
3. Orkun Kökçü Feyenoord 6,88
4. Ibrahim Sangaré PSV 6,86
4. Jurriën Timber Ajax 6,86
6. Lisandro Martínez Ajax 6,83
7. Gernot Trauner Feyenoord 6,81
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,8
9. Olivier Boscagli PSV 6,69
10. Remko Pasveer Ajax 6,68
11. Luis Sinisterra Feyenoord 6,66
12. Antony Ajax 6,65
13. Owen Wijndal AZ 6,6
14. Dusan Tadic Ajax 6,56
15. Marcos Senesi Feyenoord 6,55
16. Daley Blind Ajax 6,54
17. Lars Unnerstall FC Twente 6,49
18. André Ramalho PSV 6,47
19. Marcus Pedersen Feyenoord 6,43
20. Mario Götze PSV 6,42
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.