PSV heeft zondag de koppositie aan Ajax moeten afstaan. Een veelbesproken treffer in Eindhoven zorgde voor de wisseling van de wacht aan kop van de Eredivisie.

PSV
1 - 2
Ajax
Ajax

PSV-trainer Roger Schmidt koos zondag voor een tactisch plan zonder echte spits om de Amsterdamse aanval op de koppositie af te slaan en waar mogelijk de marge zelfs te vergroten. De Eindhovenaren, die vorige week met een magere zege op FC Groningen 2022 waren gestart, begonnen aan de wedstrijd met een voorsprong van één punt.

Mario Götze, Cody Gakpo en Ritsu Doan moesten voor de dreiging zorgen, met onder anderen basisdebutant Joey Veerman op het Brabantse middenveld. De Volendammer liet zich gelden in zijn eerste topper. Zijn schot na een kwartier was de eerste doelpoging die zondag kon worden genoteerd in Eindhoven, waar het tactische steekspel in de eerste helft tot een schamel aantal hoogtepunten leidde.

Het eerste serieuze antwoord van Ajax kwam in de 27ste minuut. De bal stuiterde na een indraaiende vrije trap van Steven Berghuis vanaf de zijkant tegen de lat. Doelman Joël Drommel zag het allemaal voor zijn neus gebeuren en mocht zich gelukkig prijzen dat Edson Álvarez een teenlengte te kort kwam om dichtbij de bal erin te tikken.

Zeven minuten later was het wel raak. Uit voorzet van Dusan Tadic kopte Brian Brobbey raak. Het was ook direct zijn laatste bijdrage aan de wedstrijd in Eindhoven. Een al eerder opgelopen blessure na een stevig duel met Armando Obispo dwong trainer Erik ten Hag zijn spits te vervangen.

PSV, dat voor rust via Olivier Boscagli nog wel dicht bij de gelijkmaker was geweest, hoefde in de tweede helft in de achtervolging zijn heil niet zoeken in een nieuwe spits. De gelijkmaker stond in de 53ste minuut op het scorebord in het lege Philips Stadion. Gelegenheidspits Götze prikte de 1-1 binnen uit een voorzet van Veerman. De gelijkmaker was ook pijnlijk voor Jurriën Timber, die met een fout de PSV-aanval had ingeleid.

De gelijkmaker bood PSV hoop op meer dan alleen een gelijkspel. Maar een kwartier voor tijd volgde een zeer betwiste klap voor de Eindhovenaren. Want voordat Noussair Mazraoui succesvol had uitgehaald was er het vermoeden dat de bal over de zijlijn was geweest. De VAR kwam echter tot de conclusie dat Daley Blind de bal in het spel had gehouden, waarna scheidsrechter Danny Makkelie naar de middenstip wees; 1-2.

PSV kwam deze tegenvaller niet meer te boven. Ook de entree van Eran Zahavi, Yorbe Vertessen en Bruma kon de nederlaag niet meer voorkomen. Door het resultaat moet PSV de koppositie afstaan aan Ajax, dat nu een positieve marge van twee punten heeft op de Eindhovenaren.