Speler van de Week: Nick Venema, spits van de toekomst

Reacties

Na iedere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest Voetbal International op basis van de waarderingscijfers een Speler van de Week. In speelronde 4 is dat Nick Venema, de negentienjarige spits van Jong FC Utrecht die genoegen moet nemen met speeltijd in de Keuken Kampioen Divisie in plaats van in de Eredivisie.

Speler van de Week: Nick Venema, spits van de toekomst

Even een rijtje namen. Ruud van Nistelrooy, Klaas Jan Huntelaar, Bas Dost en Wout Weghorst. Zoek de overeenkomsten. Allen droegen ze het Oranje-shirt, ze dwongen door hun goals op de Nederlandse velden transfers af naar het buitenland, maar bovenal hebben ze alle vier een verleden in de Nederlandse Eerste Divisie. Van het tweede niveau naar de Europese top: Van Nistelrooy, Huntelaar, Dost en Weghorst vervullen een voorbeeldfunctie voor vele jonge spitsen. Zij scoorden op het tweede niveau voor respectievelijk FC Den Bosch, AGOVV en FC Emmen (zowel Dost als Weghorst).

Gaat Nick Venema ooit tot dit illuster gezelschap horen? Zijn situatie is iets anders, aangezien hij al bij een Eredivisie-club onder contract staat, maar Venema's werkterrein is de Keuken Kampioen Divisie. Als spits van Jong FC Utrecht is hij daar al enige tijd aan een uitgebreide warming-up bezig om de stap naar de Eredivisie te maken. Fysiek zou hij nog niet helemaal toe zijn aan de definitieve stap omhoog, maar het maken van doelpunten gaat de in Austerlitz geboren jonge aanvaller in ieder geval uitstekend af. Afgelopen transferperiode viel zijn naam bij menig rechterrijtjeclub in de Eredivisie. Het zou het ideale podium geweest zijn voor de topschutter pur sang. Maar waar FC Utrecht-spelers als Giovanni Troupée (ADO Den Haag) en Patrick Joosten (VVV-Venlo) nu minuten maken in de Eredivisie, moet Nick Venema het nog altijd eerst bij Jong FC Utrecht laten zien in de Keuken Kampioen Divisie.

Erik ten Hag beschreef hem in zijn periode als FC Utrecht-coach al eens als een speler met specifieke kwaliteiten die schaars zijn op de velden. Die kwaliteit behelst zonder meer het maken van doelpunten. In de jeugdelftallen overlegde Venema bizarre statistieken. De ene na de andere goal maakte hij, een geboren spits die niet aarzelt om te mikken en bijna al zijn inzetten tussen de palen ziet belanden. Oké, hij moet nog sterker worden als hij straks tegenover beulen van verdedigers zijn mannetje wil staan, maar het makkelijk maken van goals als handelsmerk is een enorm pluspunt voor een spits van pas negentien jaar.

Venema maakt zijn status als belofte geregeld waar, maar Eredivisie-speeltijd zit er niet in voor de doelgerichte aanvaller. Op 12 februari 2017 debuteerde hij in het eerste elftal van de Domstedelingen, in de uitwedstrijd bij PSV. Verder dan zes optredens (en één goal) kwam hij opmerkelijk genoeg nog niet. Wie een blik werpt op de A-selectie van FC Utrecht en de aanvallende opties langsloopt snapt dat een definitieve doorbraak van Venema in Utrecht vooralsnog niet aan de orde lijkt: Simon Makienok, Jean-Cristophe Bahebeck, Cyriel Dessers, Gyrano Kerk, Oussama Tannane, Lukas Görtler en Othman Boussaid. Het is dringen voorin, de concurrentiestrijd is kwalitatief en kwantitatief moordend.

Venema zal genoegen moeten nemen met minuten bij Jong FC Utrecht. Meedoen om de topscorerstitel kan zijn kansen wellicht vergroten. Al zal met korte-termijn-denker Dick Advocaat als nieuwe trainer het toekomstperspectief voor de jeugdspelers bij Utrecht sowieso weinig florissant zijn.

Eigen kweek-spits
Venema maakte tegen Jong PSV twee treffers, waarvan de winnende in de blessuretijd. Opvallend is dat de spits al voor de zevende keer in zijn loopbaan minmaal twee goals in één wedstrijd maakte. Vorig jaar tegen Jong AZ slaagde hij er zelfs in drie keer in één wedstrijd te scoren. Zijn seizoenstotaal krikte hij met zijn dubbelslag tegen Jong PSV op naar drie en zijn Jong FC Utrecht-totaal in de eerste divisie naar 23 goals in 39 duels.

Bij Utrecht heeft Venema een contract tot medio 2020. Het zou kapitaalvernietiging zijn als Utrecht de eigen kweek-spits niet zijn kans gaat geven in het eerste. Of het is de club te doen om een mooi transferbedrag? In de voetsporen treden van Van Nistelrooy, Huntelaar, Dost en Weghorst is niet te voorspellen. Venema mag wel hopen. Waar vind je ze nog, jonge spitsen die doelpuntenmaker als beroep gekozen hebben?

Ultra-aanvallend elftal van de week
Veel uitblinkende aanvallers deze week in de Keuken Kampioen Divisie en dus een offensief elftal van de week waarin enkele aanvallers die ook op het middenveld uit de voeten kunnen een plaatsje veroverden.

Het zal niet vaak voorkomen dat Jong FC Utrecht hofleverancier van het elftal van de week is. De beloften uit de Domstad vervullen geen hoofdrol in de Keuken Kampioen Divisie, maar voor de 3-2 zege tegen Jong PSV ontvangen ze de credits. Het levert weekuitblinker Nick Venema en zijn ploeggenoot Jeredy Hilterman een uitverkiezing bij de beste elf. Jong FC Utrecht moet de eervolle status van hofleverancier delen met Keuken Kampioen Divisie-koploper Go Ahead Eagles. De Deventenaren leveren dit keer rechtsback Julian Lelieveld en spits Thomas Verheydt. De bonkige aanvalsleider was de beste speler van Go Ahead tegen Volendam, Vitesse-huurling Lelieveld speelde ook een prima pot.

In de achterste linie vinden we verder Sven Botman - centrale verdediger van Jong Ajax - en Lorenzo Piqué van het tegen FC Twente stuntende TOP Oss. Doelman Xavier Mous vervulde een belangrijke rol bij Cambuur tegen RKC Waalwijk, waardoor hij de beste doelman van de vierde speeldag werd. Op het middenveld heeft de Utrechtse belofte Hilterman gezelschap van tweevoudig Telstar-doelpuntenmaker Ryan Seager, de bij NEC tot spelmaker omgeturnde Anass Achahbar en de ondanks alle buitenlandse nieuwelingen bij FC Den Bosch gehandhaafde Danny Verbeek.

Roda JC-aanvaller Mario Engels is opnieuw aanwezig. Spelend als spits, maar ook soms vanaf het middenveld opduikend in de frontlinie. Ondanks de nederlaag van Roda JC opnieuw een puik optreden van de Duitser die bij alle Roda-treffers van dit seizoen betrokken is en vooralsnog het algemeen spelersklassement aanvoert. Hij vergezelt Venema en Verheydt in de voorhoede.

De topvijf van speeldag 4:
Nick Venema (Jong FC Utrecht) 8,0
Anass Achahbar (NEC) 7,5
Thomas Verheydt (Go Ahead Eagles) 7,5
Xavier Mous (SC Cambuur) 7,5
Ryan Seager (Telstar) 7,5
Individueel klassement:
Mario Engels (Roda JC Kerkrade) 7,25
Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 7,13
Mohamed Rayhi (Sparta Rotterdam) 7,00
Huseyin Dogan (TOP Oss) 7,00
Richard van der Venne (Go Ahead Eagles) 6,88
Bryan Smeets (TOP Oss) 6,75
Tim Receveur (Almere City FC) 6,75
Emil Hansson (RKC Waalwijk) 6,75
Matthew Smith (FC Twente) 6,67
Jaroslav Navrátil (Go Ahead Eagles) 6,63
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.